Υπόμνημα στον Παπακωνταντίνου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Υπόμνημα έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θορυβημένη από τα πρώτα δυσοίωνα σημάδια για τον τουρισμό το 2010.
Στο υπόμνημα αυτό η ομοσπονδία αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης ενώ προτείνει κυρίως τη μείωση του Φ.Π.Α. για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως έχουν ήδη κάνει άλλες ανταγωνιστικές χώρες.

Ακολουθεί το υπόμνημα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Ελληνικός Τουρισμός το 2009, συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι γνωστά. Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι το ποσοστό μείωσης  των εσόδων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας ανήλθε στο 16% (περίπου 1 δις ευρώ), κυρίως από εκπτώσεις τιμών, με αποτέλεσμα  η πτώση  των αφίξεων να περιοριστεί περίπου στο 8% ενώ τα συνολικά τουριστικά έσοδα να μειωθούν κατά 12% περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά, όπου οι πρώτες κρατήσεις δείχνουν για το 2010, περαιτέρω, πτώση 10% έως 20%, κυρίως, λόγω του ισχυρού Ευρώ, αλλά και του γεγονότος ότι οι οικονομίες των χωρών που τροφοδοτούν τουριστικά την χώρα μας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε μια χρονιά αντίστοιχη με το 2009.

Το βαθύτερο και μεσοπρόθεσμο, όμως, πρόβλημα του τουρισμού της χώρας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς του σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον. Το εν λόγω έλλειμμα προκύπτει από την έλλειψη σύγχρονων υποδομών και ορθού χωροταξικού σχεδιασμού, προσβασιμότητας (φθηνών και πυκνών αεροπορικών – ακτοπλοϊκών συνδέσεων), ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής προβολής – διαφήμισης,      ισχυρού  Ευρώ (έναντι δολαρίου, στερλίνας κλπ), υψηλού περιθωρίου τραπεζικών δανείων υπερδιπλάσιου της ευρωζώνης και υψηλού κόστους ΦΠΑ (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας), όπως επίσης και του κόστους διαχείρισης της γραφειοκρατίας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, την στιγμή που οι ανταγωνιστές μας εντός ευρωζώνης, όπως εμφανίζεται στον επισυναπτόμενο πίνακα, διατηρούν χαμηλά ή/και  μειώνουν,  εν μέσω κρίσης, τον ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές τους υπηρεσίες, αντιλαμβανόμενοι ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες εκτός Ευρώ, να γίνεται συζήτηση, ακόμη και χθες, από το Γενικό σας Γραμματέα,  περί αυξήσεων του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Την στιγμή μάλιστα που ως γνωστόν τα τουριστικά πακέτα έχουν, ήδη, τιμολογηθεί από πέρυσι για το 2010 και καμία δυνατότητα μετακύλησης τους στον τελικό καταναλωτή δεν υφίσταται. Επομένως, το επιπλέον κόστος των 6 μονάδων  ήτοι, περίπου, 350 εκατομμύρια Ευρώ για τα ξενοδοχεία της Ελλάδος, θα επιβαρύνει άμεσα τα τελικά λειτουργικά αποτελέσματα τους, επιπλέον του ενός δις ευρώ, το οποίο απωλέσθη από τον τζίρο το 2009.

Μια τέτοια εξέλιξη η οποία έρχεται και σε αντίθεση με τις δηλώσεις της 18ης Φεβρουαρίου 2009, του Πρωθυπουργού περί μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα επιφέρει, με βεβαιότητα, καταστροφικές συνέπειες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, στην απασχόληση και στα ευρύτερα τουριστικά έσοδα του κράτους.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την κύρια διέξοδο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πάρα την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό και τη λειτουργία με την λογική του «αυτόματου πιλότου» επί δεκαετίες, εξακολουθούμε να παραμένουμε η 14η παγκόσμια τουριστική δύναμη. Οι μακροχρόνιες προοπτικές μας, παρά τα παραπάνω δομικά προβλήματα, παραμένουν θετικές ιδιαίτερα εάν υπάρξει ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Ας μην καταστρέψουμε, λοιπόν,  με ενέργειες πανικού τις προοπτικές ενός από τους τελευταίους  ζωντανούς τομείς της Ελληνικής Οικονομίας.

Mε Τιμή,

Ο Πρόεδρος

ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Ο Γενικός Γραμματέας

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ