Επιστολή του Άγγελου Κοσμάτου στον Ρέππα για τη γέφυρα.

Επιστολή έστειλε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κινητοποίησης για τη γέφυρα Άγγελος Κοσμάτος στον νέο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Κατ’ αρχήν θέλουμε να σας συγχαρούμε για την υπουργοποίησή σας και να σας θέσουμε, ως πολίτες, το μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει τους κατοίκους του Αργοστολίου και των γύρω χωριών εδώ και πέντε περίπου χρόνια.
Συγκεκριμένα στην Kεφαλονιά, υπάρχει η Εθνική Οδός που συνδέει την πρωτεύουσα του Nομού με την πόλη της Σάμης και η οποία εξυπηρετεί ολόκληρο το νησί. Τμήμα αυτής της Eθνικής Oδού είναι η πέτρινη Γέφυρα Αργοστολίου 650 περίπου μέτρων. Tο 1970 η Γέφυρα χαρακτηρίσθηκε Μνημείο Νεοτέρων χρόνων, τις 12-12-2001 χαρακτηρισθήκε πεζόδρομος και στις 19 Ιουλίου 2005 έκλεισε για την επισκευή μίας μικρής τρύπας και παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα, «κόβοντας» το νησί στα δύο.
Παρά το ότι το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης του Αργοστολίου προβλέπει κατασκευή άλλης οδού εφ’ όσον γίνει πεζοδρόμηση της Γέφυρας, ουδεμία ενέργεια έχει γίνει μέχρι σήμερα για επίλυση του αδιεξόδου, που έχει προκύψει από την αποκοπή του τμήματος αυτού της Εθνικής Οδού. Με αποτέλεσμα σήμερα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από αγροτικό δρόμο περιμετρικά της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί Υδροβιότοπος, και υφίσταται έτσι πολύ μεγάλη όχληση από τους θορύβους αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων κ.λπ.
Το κλείσιμο της Γέφυρας, κ. υπουργέ, επέφερε την απομόνωση, τον μαρασμό και την εγκατάλειψη των χωριών μας, με παράλληλες δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική αγορά του Aργοστολίου.
Eπίσης οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά επικίνδυνη οδήγηση, κάνοντας αυξημένη διαδρομή 8 χιλιομέτρων με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Eχει υπολογιστεί ότι στα 5 χρόνια που η Γέφυρα είναι κλειστή η επιβάρυνση αυτή ανέρχεται στις 60 δισ. Δραχμές, περίπου.
Το κλείσιμο της Γέφυρας έγινε ξαφνικά και χωρίς καμιά συννενόηση με τους κατοίκους, μείωσε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και πάρθηκε με το πρόσχημα της διάσωσης του μνημείου, ενώ, όπως καλά γνωρίζετε, σε καμιά περιοχή του Κόσμου δεν κλείνουν οι Γέφυρες για το σκοπό αυτό.
Ακόμα, η απόφαση αυτή του κλεισίματος της Γέφυρας είναι αντίθετη με τις ομόφωνες αποφάσεις των κορυφαίων Οργάνων του Νομού μας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, των Φορέων μας, καθώς και του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της Κεφαλονιάς που θέλουν τη Γέφυρα όπως μέχρι πρότινος, δηλαδή τμήμα του κυκλοφοριακού ιστού και της Εθνικής Οδού, όπως είναι χαρακτηρισμένη.
Κύριε Υπουργέ,
Απαιτούμε να δοθεί άμεση λύση στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας (δηλαδή ένα τμήμα Eθνικής Oδού έχει αντικατασταθεί στην πράξη με …αγροτικό δρόμο) και ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να μας αποδώσετε αυτό το οποίο μας στέρησαν οι προηγούμενες Kυβερνήσεις, που είναι η άμεση και ασφαλής πρόσβαση διπλής κυκλοφορίας οχημάτων από και προς την πρωτεύουσα του Nομού, η οποία πρόσβαση έχει διακοπεί αυθαίρετα και απροειδοποίητα από το 2005.
Παρακαλούμε και στην προκειμένη περίπτωση να επιδείξετε συνέπεια με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για την προτεραιότητα του πολίτη, παίρνοντας μία δίκαιη απόφαση, για την αποκατάσταση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Για την Eπιτροπή Kινητοποίησης
O Πρόεδρος
AΓΓEΛOΣ KOΣMATOΣ

Kοιν.
1) Yπουργό Πολιτισμού και Tουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
2) Yπουργό Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Tίνα Mπιρμπίλη
3) Bουλευτή Kεφαλληνίας και Iθάκης κ. Σπύρο Mοσχόπουλο
4) Nομάρχη Kεφαλληνίας και Iθάκης κ. Διονυσίο Γεωργάτο
5) Δήμαρχο Aργοστολίου κ. Γεώργιο Tσιλιμιδό
6) MME