Συνάντηση Μοσχόπουλου με την Ξενογιαννακοπούλου

Συνάντηση με την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έγινε με πρωτοβουλία του Βουλευτή του Νομού μας  Σπύρου Μοσχόπουλου πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 19/1  στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν:


1. η πορεία λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης – Ζακύνθου, η οποία λειτουργεί με την ευθύνη της ΑμΜΕ ΄΄Μετάβαση΄΄.  Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Κατερίνα Γαρμπή και ο Αντιπρόεδρος κ. Τίμος Γονής, οι οποίοι ενημέρωσαν την Υπουργό για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στα νησιά μας, για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετώπισε κατά την προηγούμενη περίοδο – όπως όλες οι αντίστοιχες μονάδες ψυχικής υγείας στη χώρα μας – και την ανάγκη συμπλήρωσης του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα νησιά μας με εξειδικευμένες υπηρεσίες  που απευθύνονται σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.  Επισημάνθηκε επίσης το ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα με το Βουλευτή και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η ανάγκη αφενός μεν να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας και, αφετέρου, να ξεκινήσει επιτέλους η εκταμίευση πόρων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των δράσεων στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και της ψυχικής υγείας.
Η Υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου αφού επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πόρων που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο χώρο της ψυχικής υγείας και την απουσία ενός οργανωμένου συστήματος παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την ενδυνάμωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την υπέρβαση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΣΠΑ θα αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για την ενίσχυση των δράσεων στον τομέα ψυχικής υγείας και στα νησιά μας, από κοινού με την εντατικοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αργοστολίου που θα στεγαστεί στη νέα πτέρυγα που θα ανεγερθεί από τη δωρεά Βεργωτή.
2. η πλήρωση της θέσης παιδίατρου στο Κ.Υ. Ιθάκης, η οποία επαναπροκηρύχθηκε τη Τρίτη 19/1  καθώς η προηγούμενη προκήρυξη απέβη άγονος.
3. σχετικά με  το πολυδύναμο Αγροτικό  Ιατρείο Ερίσσου. Η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του Ιατρείου έχει γίνει από το Σύλλογο ¨ΑΣΤΕΡΙΣ΄. Η  αποδοχή δωρεάς του οικοπέδου από το Σύλλογο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει υπογραφεί από την Υπουργό και συντομεύεται η διαδικασία θεώρησης της μελέτης από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.  Αμέσως μετά  θα σταλεί στην Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας  στη Πάτρα για να συνταχθεί το τεχνικό δελτίο και να σταλεί στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1.200.000€, για να μπορέσει να  γίνει η δημοπράτηση του έργου.
4. σχετικά με τη νέα πτέρυγα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αργοστολίου. Εγκρίθηκε από το  Υπουργείο  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο του Νοσοκομείου, συντάχθηκε και εστάλη τη Δευτέρα 18/1 στο  Νοσοκομείο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μελετητική ομάδα και τη Τρίτη 19/1 εστάλη στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις(Αρχαιολογίες, Πολεοδομία, Δασαρχείο, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δ/νση Υγείας Πρόνοιας). Ταυτόχρονα προχωράει η μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της νέας πτέρυγας που θα ολοκληρωθεί το πιθανότερο πριν το Πάσχα.
Η Υπουργός και ο Βουλευτής του Νομού μας είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν για να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τυχόν παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να έχει ο Νομός μας το συντομότερο τη νέα πτέρυγα σε λειτουργία που τόσο έχει ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0