Επίθεση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου στις τράπεζες

Ανοιχτή επίθεση προς τις τράπεζες άνοιξε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς με επιστολή του προς όλους τους εμπορικούς συλλόγους αλλά και τον Πρωθυπουργό.
Διαβάστε την επιστολή:

Προς
Όλες τις Ομοσπονδίες,
Εμπορικούς Συλλόγους & Αντιπροσώπους
Έδρες τους
Κύριοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς & Ιθάκης συνεδρίασε την Δευτέρα 11/01/2010 με θέμα την οικονομική κατάσταση των Νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης όπως προκύπτει για όλο το έτος 2009.

Αφού επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι αιτίες της άσχημης οικονομικής κατάστασης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αιτίες που εκτός των άλλων είναι η δραματική μείωση του Τουρισμού αλλά και τη κατάσταση και τη πίεση που ασκείται με το καθεστώς των Τραπεζών, αποφάσισε:
1.Να αποστείλει ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό που καταγγέλλει το «Τραπεζικό κατεστημένο».
2.Να αποστείλει την επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
3.Να αποστείλει την επιστολή στην Ε.Σ.Ε.Ε., τις Ομοσπονδίες, Εμπορικούς Συλλόγους και στους συνδικαλιστικούς φορείς.
4.Να καλέσει τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε. να συντονίσει την προσπάθεια κατά του τρόπου λειτουργίας των Τραπεζών που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, ώστε να υπάρξει ένα «τσουνάμι αντιδράσεων» κατά των Τραπεζών.
5.Αν το Τραπεζικό κεφάλαιο συνεχίσει με την ίδια λογική, να εντείνουμε περαιτέρω ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ τις κινητοποιήσεις.
Αγαπητέ συνάδελφε,
«βομβάρδισε» με e-mail, Fax ή ότι άλλο μέσο το γραφείο του Πρωθυπουργού fax:2103385370, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών fax:2103615324, e-mail: hba@hba.gr, e-mail Κομμάτων, Βουλευτών.
Πραγματοποίησε συζητήσεις, Διοικητικά Συμβούλια και ανακοινώσεις στον τύπο. Ανέδειξε με οποιαδήποτε τρόπο το θέμα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος                                              
Μαρκάτος Μιχάλης
Ο Γραμματέας
Γεράσιμος Κρεμμύδας
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Προς  
Κεφαλονιά 14-01-2010
Τον Πρωθυπουργό
Κύριο  Γεώργιο Παπανδρέου
ΑΘΗΝΑ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με το κλείσιμο του 2009 οι επιχειρήσεις καταμετρούν αρνητικά οικονομικά στοιχεία.
Η οικονομική κρίση παγκόσμιο και πανελλήνιο φαινόμενο ήρθε να προστεθεί και στα δικά μας νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά και Ιθάκη, που γνώρισαν τα τελευταία χρόνια δραματική μείωση του Τουρισμού, αλλά και της Οικοδομικής δραστηριότητας, βάση των επίσημων στοιχείων των υπηρεσιών,  με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλοι.
Η κοινωνική συνοχή και ο οικονομικός ιστός της περιοχής έχουν διατηρηθεί.
Τα μέτρα, (για πολλούς ημίμετρα) που η πολιτεία έλαβε για την περιοχή μας προσέκρουσαν στην ατέρμονη γραφειοκρατία του κράτους και στην «υπερκυβέρνηση» των Τραπεζών οι οποίες καταφέρνουν να αυξάνουν κάθε χρόνο την κερδοφορία τους σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επιβάλλοντας δικούς τους ΟΡΟΥΣ και ΚΑΝΟΝΕΣ.
Ακόμη και όταν η πολιτεία διαπίστωσε το πρόβλημα και προσπάθησε να δώσει χρήματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ) οι Τράπεζες ύψωσαν τείχος και προσπάθησαν να πουλήσουν «εκβιαστικά» δικά τους προϊόντα έτσι ώστε η μέγγενη να «κλείσει» ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις και να ελέγξουν πιο βαθιά την οικονομία.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος αποδεικνύουν ότι οι Τράπεζες χρεώνουν το χρήμα ακριβότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Αν η κατάσταση συνεχισθεί το επόμενο διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και τα προβλήματα θα διαιωνίζονται.
Ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος από την πλευρά των Τραπεζών. Δεν επιθυμούν την ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να διατηρήσουν τα κεκτημένα, να κρατούν σε ομηρία χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και να επεκτείνουν την εξουσία τους.
Στο κρίσιμο σταυροδρόμι χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις, ο μόνος δρόμος διαφυγής από την κρίση και την ιδιότυπη ομηρία της πολιτικής, της Κυβέρνησης, της χώρας μας είναι ένας, η συμπόρευση «με την κοινωνία».
Αν τώρα υπάρξει δισταγμός για το δρόμο που θα ακολουθηθεί θα αποβεί μοιραίος για την πατρίδα και θα αποδειχθεί ότι το κοινοβουλευτικό μας σύστημα και οι θεσμοί κατ’ επίφαση λειτουργούν και τελικά θα καταρρεύσουν.
Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς των Τραπεζών κατάφερε να αναπτυχθεί, να κυριαρχήσει και να έχει βαθιές ρίζες.
Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, και όλοι οι επαγγελματίες είναι έτοιμοι μαζί με την πολιτεία, την Κυβέρνηση, τα κόμματα, τους φορείς, το λαό να προχωρήσουμε σε ΡΗΞΗ και ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με το Τραπεζικό κεφάλαιο χωρίς κανέναν συμβιβασμό.
Άμεσα να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις με επαναδιαπραγμάτευση των όρων που έχουν δανεισθεί.
Άμεσα μείωση επιτοκίων με διοχέτευση φθηνού χρήματος στην αγορά.
Άμεσα δημιουργία κρατικού Τραπεζικού Οργανισμού και Τράπεζες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα λειτουργήσει προς όφελος της αγοράς και της κοινωνίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ο επιχειρηματικός κόσμος εκπέμπει «SOS», προχωρήστε τολμηρά-αποφασιστικά σε ριζικές τομές για το καλό της κοινωνίας, της αγοράς, της Πατρίδας.
Ο πόλεμος με τις Τράπεζες έχει αρχίσει και εμείς δεν έχουμε να χάσουμε ΤΙΠΟΤΕ πια, είμαστε έτοιμοι για όλα.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος                                              
Μαρκάτος Μιχάλης
Ο Γ. Γραμματέας
Κρεμμύδας Γεράσιμος