Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2009,ώρα 8μμ, εγκαινιάζεται στον εκθεσειακό χώρο Λουτρά «Παράδεισος», Εγνατίας και Γενναδίου,στη Θεσσαλονίκη,η ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικών επιζωγραφισμένων κατασκευών του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο:ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΜΕΣ.

Η έκθεση γίνεται με την Αιγίδα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Λέσχης Λάιονς «Εγνατία» Μακεδονία-κέντρο. Θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2010 και θα λειτουργεί καθημερινά, Σάββατο και Κυριακή από 8.30πμ-3μμ (Δευτέρα κλειστά),τηλ:2310226931.

H έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στo αρχιτεκτονικό Μνημείο ΛΟΥΤΡΑ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»,τα περίφημα Μπέη Χαμάμ, που κτίστηκαν το 1444 από τον Μουράτ Β΄,είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στη Θεσσαλονίκη.Η πρώτη με τίτλo «Ιδεογραφική Σμίλη» διοργανώθηκε το 1998 από την «ΤΕΧΝΗ» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου θεσσαλονίκης,στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.Αρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία και 16 χρόνων έγινε η πρώτη ατομική του έκθεση στο Δημαρχείο της πόλης του. Αρχικά παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Το 1981 μεταβαίνει γιά πρώτη φορά στη Γαλλία.Στο Παρίσι συνδέεται με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους ,διαμορφώνει την προσωπική “βιωματική”του έκφραση και θεμελιώνει τις αισθητικές του αρχές.Μετά την στρατιωτική του θητεία σπουδάζει με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Παν/μιο The New School for Social Research),στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich,ενώ παράλληλα εκθέτει και εργάζεται στο ατελιέ του μέτρ της συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraka.

Στη Νέα Υόρκη,στο Ρότζεστερ και την Βοστώνη συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης σαν καλλιτέχνης και μοντέλο και δημιούργησε τολμηρές performance με διεθνή απήχηση.

Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γνωστής γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης ARΤ STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές,επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων,ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.

Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος – ο Έλληνας Νάρκισσος»,για το Αγγλικό CHANNEL 4 .Επίσης το 2006 βιντεο-φίλμ costasest της Αγγέλα Μυλωνάκη,που προβλήθηκε το 2007 στον Ιανό στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα,Νέα Υόρκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη(Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά..Εχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στη Βαρκελώνη,Βαρσοβία,Σβέτσιγκεν,Σέρατζ,Αμιένη, Γκέτενμποργκ(European Echoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ρώμη,Μπολόνια,Μόσχα κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του σε επτά συλλογές (1975-2006), λιθογραφικά έργα (bodygraphics),gallery dada 1988,BOA Editions,New York 1990,

La Champre,Paris 2004 , εικαστικά Ημερολόγια και έχει κοσμήσει πολλές εκδόσεις.

Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό(RAMSHORN ,Drama Centre,Γλασκώβη 1994)κ.α

Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Οπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι.

Το 2008 η Βιβλιοθήκη του Παν/μιου YALE αγόρασε γιά το αρχείο της την πολύχρονη αλληλογραφία του με τον δάσκαλο του στην ποιητική τέχνη , καθηγητή λογοτεχνίας στο State Univ.of N.Y και εκδότη Alfred Poulin.jr.

Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία ,εύφημες μνείες και επαίνους από πνευματικούς φορείς.

Αναφορές και κριτικές κορυφαίων ιστορικών της τέχνης ,όπως ο Ακαδημαικός Χρύσανθος Χρήστου και ο καθηγητής Στέλιος Λυδάκης, υπάρχουν σε λεξικά και εκδόσεις περί νεοελληνικής τέχνης.

Έργα του ανήκουν σε έγκυρες συλλογές , όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (κληροδότημα Κίμων Φράϊερ) και ACG Collection, στο Φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (συλλογή Κώστα Ε. Μπέη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας,στο Θέατρο”Κέφαλος”του Δήμου Αργοστολίου (δωρεά το 2000), ,στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία και στο Ελληνικό Προξενείο στο Παρίσι,στο Παν/μιο Fordham στό Μανχάταν,στο Κέντρο Σέβρ, και το Κολλέγιο Ζακ Καρτιέ στο Παρίσι κ.ά.

Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ,όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις και δρώμενα.