Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Αργοστολίου

Συνέντευξη Τύπου για το έργο και τις δράσεις του Δήμου Αργοστολίου, αλλά και για θέματα από την τρέχουσα επικαιρότητα, παραχώρησε χθες ο Δήμαρχος, Γεώργιος Τσιλιμιδός.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια της θητείας του ο κ. Τσιλιμιδός αναφέρθηκε στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής και έκανε την πολιτική αποτίμηση των εξελίξεων σε τρεις βουλευτικές περιόδους με την εκλογή τριών διαφορετικών βουλευτών που υπηρέτησαν τον Νομό.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αργοστολίου επεσήμανε τα ακόλουθα:

• Η οικονομική πραγματικότητα της χώρας είναι τραγική. Είναι σοβαροί οι τριγμοί του παραγωγικού ιστού, η κατάρρευση των οικονομικών μεγεθών με συνέπειες σοβαρότατες στην συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Συρρικνώνεται το οικονομικό προϊόν της Κεφαλλονιάς. Αυξάνει η ανεργία και η κοινωνική ανασφάλεια. Η ανησυχητική έξαρση έκνομων συμπεριφορών, πρωτόγνωρων για την κοινωνία μας, είναι απότοκος και της οικονομικής κρίσης.

• Τα οικονομικά των ΟΤΑ είναι περιορισμένα. Τα έσοδα της αυτοδιοίκησης συρρικνώνονται, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τέλη και δικαιώματα εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων που αποδίδονται απ’ ευθείας στον Δήμο, είτε είναι έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θεσμοθετημένοι κεντρικοί πόροι, και παρ’ ότι υπήρξε μια ικανοποιητική συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, τίθενται εν αμφιβόλω λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας.

• Τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά προγράμματα είτε ευρωπαϊκά, είτε Εθνικά, είναι σε στασιμότητα ή έχουν ολοκληρωθεί. Το ΕΣΠΑ δεν λειτουργεί, με κύρια υπεύθυνη την ολιγωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης που επί τρία χρόνια έκανε βήματα σημειωτόν, και προσπάθησε μόνον ένα μήνα πριν τις εκλογές, να το ενεργοποιήσει για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Είναι δε γνωστό ότι, το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Προγράμματος είναι υποθηκευμένο σε έργα-γέφυρες ή μεταφερόμενα, και είναι αμφίβολο εάν το 50% των 340 εκ. € που διαθέτει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα έργα και δράσεις.

Απαιτείται αναδιάρθρωση και διεύρυνσή του, όμως δεν επιτρέπεται να μείνει λόγω αυτού ακίνητο –έστω και για μικρό διάστημα- και από την σημερινή Κυβέρνηση. Ο «Θησέας» το Εθνικό αναπτυξιακό χρηματοδοτικό της Αυτοδιοίκησης έκλεισε, τουλάχιστον για Δήμους όπως ο δικός μας, που υπήρξαμε πρωταθλητές στις απορροφήσεις, χωρίς να υπάρχει άλλο νέο επεξεργασμένο παρόμοιο πρόγραμμα για συνέχισή του.

Ευελπιστούμε σε ένα γενναίο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) που έχει προαναγγείλει η νέα Κυβέρνηση για να κινηθεί η αναπτυξιακή «μηχανή» και υπάρχει τέτοια διαβεβαίωση από την συμπατριώτισσά μας πλέον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Λούκα Κατσέλη.

Εχει ανάγκη η τοπική οικονομία άμεσο χρήμα από χρηματοδότηση έργων μικρής ή μεγάλης κλίμακας της Αυτοδιοίκησης για να τονωθεί.

Aκούστε από εδώ τη συνέντευξη τύπου
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη τύπου εδώ