2ο Φεστιβάλ Κλασσικού Μαντολίνου στο Πρόκρις

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 21:00, στο Πάρκο «Πρόκρις» στα Μαζαρακάτα, διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ Κλασσικού Μαντολίνου για τους λάτρεις και όχι μόνο του κλασσικού μαντολίνου, που τόσο έχει λείψει τα τελευταία χρόνια από το νησί μας. Κοντά μας θα βρίσκονται 13 διεθνώς αναγνωρισμένοι, αλλά και βραβευμένοι σολίστ νυκτών εγχόρδων. Μία μοναδική συνάντηση δεκατριών κορυφαίων βιρτουόζων από την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αρμενία και την Ελλάδα, που θα μας ξεναγήσουν όχι μόνο σε σημαντικές στιγμές του μαντολίνου, αλλά και του Μουσικού μας Πολιτισμού.
Η διεύθυνση της ορχήστρας «Modern Mandolin Orchestra» Pedro Chamorro και Ana Belén Tejedor αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Γεωργίου Δημητρόπουλου για να συμμετάσχουν στο 2ο φεστιβάλ νυκτών εγχόρδων στον όμορφο κήπο του Πάρκου Πρόκρις στα Μαζαρακάτα.
Η αγάπη και παράδοση των Κεφαλλονιτών για το μαντολίνο είναι η αφορμή για την δημιουργία αυτού του φεστιβάλ μαντολίνων. «Η μεγαλύτερη επιθυμία των σολίστ, αλλά και η δική μας για αυτό το ξεχασμένο μουσικό όργανο είναι η παρουσίαση του εξαιρετικού ρεπερτορίου του κλασσικού μαντολίνου μέσω συναυλιών. Δυστυχώς η παρουσίαση του μαντολίνου μόνον από ταινίες και βιβλία δεν αρκεί για να αναγεννηθεί η σπουδαιότητα του κλασσικού μαντολίνου. Το δεύτερο Φεστιβάλ Κλασσικού Μαντολίνου είναι ένας ζωντανός τρόπος για τον μουσικό και τον ακροατή ώστε να απολαύσει την εξαιρετική ποικιλία του ρεπερτορίου της ορχήστρας. Πραγματοποιείται μία ιστορική αναδρομή, παρουσιάζοντας έργα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στιλ του ρεπερτορίου του κλασσικού μαντολίνου από την αναγέννηση μέχρι σήμερα» ανέφερε ο κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος.
Το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα αυτής της οικογένειας ήταν επί αιώνες από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά όργανα στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Τα χρόνια αυτά το μαντολίνο απέκτησε σπουδαίο ρεπερτόριο και δικιά του τεχνική παιξίματος. Καταξιωμένοι συνθέτες όπως οι Scarlatti και Vivaldi στην περίοδο Μπαρόκ και Mozart, Beethoven και Hummel στην Κλασσική περίοδο, γράψανε έργα ειδικά για μαντολίνο. Στη ρομαντική περίοδο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το κλασσικό μαντολίνο χαίρει μιας ευρύτατης αναγέννησης, άνθησης και εξέλιξης. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων ορχηστρών νυκτών εγχόρδων και των νέων σολίστ μαντολίνου που εκτελούν έργα από το ένδοξο παρελθόν, αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο γράφουν για μαντολίνο.