Αναφορά κατοίκων της Σάμης για τον λιμενοβραχίονα

Προς
κ. Νομάρχη Κεφ/νίας
κ. Λιμενάρχη Σάμης

Κοιν. κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Κεφ/νίας

Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Είμαστε κάτοικοι της πόλης της Σάμης που αποτελεί την κύρια θαλάσσια πύλη εισόδου στο νησί μας. Καθημερινά προσεγγίζουν τον λιμένα Σάμης πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές Πάτρα--Ιθάκη, -Ιθάκη-Αστακός και ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο προσεγγίζουν πλοία που εκτελούν δρομολόγια σε γραμμές εξωτερικού (Ιταλία).

Όπως είναι γνωστό κατά τα τελευταία έτη όλα τα πλοία των εσωτερικών και εξωτερικών γραμμών πλευρίζουν στον λιμενοβραχίονα που βρίσκεται μπροστά από το Λιμεναρχείο της Σάμης. Ο λιμενοβραχίονας όμως αυτός είναι ανεπαρκής και η επιλογή του ως χώρου προσέγγισης των πλοίων έγινε ως λύση ανάγκης και προσωρινά μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα έργα του λιμένα της Σάμης, τα οποία, σημειωτέον έχουν περατωθεί, προ πενταετίας τουλάχιστον.

Όμως επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, μολονότι έχει ήδη παραδοθεί ο νέος λιμένας Σάμης που είναι σύγχρονος και λειτουργικός και ασφαλής και απομένουν μόνον μικρές λεπτομέρειες όπως η ράμπα και ο ηλεκτροφωτισμός, η προσέγγιση των πλοίων εξακολουθεί να γίνεται στον ανεπαρκή και επικίνδυνο λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων κάθε φορά που αφικνείται πλοίο στη Σάμη.

Έτσι κατά την άφιξη κάθε πλοίου, πεζοί και κάθε φύσης οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά, βυτιοφόρα, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα) καλούνται να διασχίσουν τον στενό βραχίονα διανύοντας μια απόσταση περίπου 200 μέτρων για να φθάσουν στην πλατεία που υπάρχει μπροστά στο Λιμεναρχείο όπου έχουν σταθμεύσει μετά την αποβίβαση τους από το πλοίο και λεωφορεία του ΚΤΕΛ και αναμένουν τους επιβάτες τους. Όταν μάλιστα συμπέσει, όπως συχνά συμβαίνει η ταυτόχρονη άφιξη δύο πλοίων, η κατάσταση είναι αφόρητη. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κατά την κίνηση μέσω του στενού βραχίονα πεζών και οχημάτων εγκυμονεί κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, το οποίο μόνο από τύχη δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί, όπως είναι φυσικό, δημιουργείται έντονος εκνευρισμός μεταξύ πεζών και οδηγών και τα επεισόδια είναι καθημερινό φαινόμενο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετά την έξοδο από το χώρο του Λιμεναρχείου όλα τα οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά, βυτιοφόρα κ.λπ.) πρέπει να διασχίσουν την πόλη της Σάμης διερχόμενα από τον κεντρικό και διπλής κατεύθυνσης δρόμο της πόλης ήτοι την οδό Αγγλίας στην οποία επίσης δεξιά και αριστερά είναι σταθμευμένα τα οχήματα των κατοίκων της πόλης και να διανύσουν μια απόσταση περίπου 700 μέτρων για να φθάσουν στην έξοδο της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης και κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Επειδή «κάλλιον προλαμβάνειν ή θεραπεύειν», προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβούν λόγω της αυξημένης ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες κίνησης και τότε όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, επιβάλλεται άμεσα χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο λιμένας της Σάμης αφού τακτοποιηθούν οι τυπικές ελλείψεις που υπάρχουν. Η χρήση του νεοκατασκευασθέντος τμήματος του λιμένος ενόψει του άπλετου χώρου, της ανυπαρξίας εμποδίων και της αμέσου δυνατότητας εξόδου από την πόλη των οχημάτων είναι αναγκαία και θα απαλλάξει την πόλη από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται, δεδομένου ότι η απόστασή του από την έξοδο της πόλης είναι ελάχιστη και κυρίως εντελώς ανεμπόδιστη.

Κατόπιν αυτών,

σας καλούμε να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέγεια ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω ληφθείσες αποφάσεις περί της χρήσεως του βελτιωθέντος και προεκταθέντος λιμένος, λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι πρόκειται για θέμα ασφάλειας των πολιτών και αφετέρου ότι το έργο εκσυγχρονισμού του λιμένα Σάμης για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ με τη συγχρηματοδότηση κονδυλίων της Ε.Ε. εκτελέστηκε προκειμένου ο λιμένας να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και όχι για να αποτελεί ένα ακόμη αξιοθέατο.

Επιπροσθέτως,

ζητούμε από τον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Κεφαλληνίας, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, να προχωρήσει στα νόμιμα, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι η κατασκευή του παραπάνω έργου συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και τη Νομαρχία Κεφ/νίας και ότι παρά την παράδοση τούτου, οι παραπάνω αναφερθείσες αρρυθμίες εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της αρνήσεως των αρμοδίων φορέων να υλοποιήσουν τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις.

Σάμη, 14 Αυγούστου 2010
Οι Αναφέροντες

Ρουπάκι:  Kαλωσορίζουμε την πρωτοβουλία των συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι το πρώτο βήμα σε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη συζήτηση και μελέτη σκοπιμότητας και ορθής χρήσης του λιμανιού στη Σάμη, σε συνδυασμό πάντα με τις ανάγκες των κατοίκων και τις τουριστικές προτεραιότητες.