Συνέντευξη του Μάκη Φόρτε στην εφημερίδα "Φωνή της Ιθάκης"

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Φωνή της Ιθάκης” έδωσε ο Μάκης Φόρτες. Στη συνέντευξη αυτή αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων χωρίς να έχει διεκδικήσει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, στην ανάγκη απο-κομματικοποίησης των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, στις προτάσεις του για την , στις σκέψεις του για το σχέδιο Καλλικράτης αλλά και για την γενικότερη πορεία της Ελλάδας μέσα στην “καταιγίδα” της ύφεσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Φόρτε, η απόφαση σας να διεκδικήσετε το αξίωμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ξάφνιασε πολλούς αφού το εγχείρημά σας κρίνετε αντικειμενικά δύσκολο για ένα μη Κερκυραίο υποψήφιο δεδομένης της «πληθυσμιακής υπεροπλίας» του νησιού των
Φαιάκων ; Εσείς πως το σχολιάζετε αυτό; 

Κατ’ αρχήν μια αναγκαία διευκρίνιση. Δεν έχω αποφασίσει «να διεκδικήσω το αξίωμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων» όπως λέτε. Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που απαντώ στα ερωτήματά σας….. Προς το παρόν γίνεται μια χρήσιμη συζήτηση με αρκετούς συμπολίτες απ’ όλα τα νησιά και απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Στόχος είναι η σύγκλιση ευρύτερων, του ενός κομματικού και πολιτικού χώρου, πολιτικών δυνάμεων. Μια κίνηση που αποχτά δυναμική καθημερινά, σε όλα τα Ιόνια Νησιά, δημιουργώντας σύγχυση και πανικό στους κομματικούς μηχανισμούς.
Όσον αφορά την «υπεροπλία» της Κέρκυρας πιστεύω ότι κάποια πράγματα στην Περιφέρεια έχουν υπερεκτιμηθεί. Η άποψη «η Κέρκυρα τα παίρνει όλα» και το αντίστοιχο «για όλα φταίει η Κέρκυρα» βολεύει αρκετούς με την ισοπεδωτική λογική που διατυπώνεται. Κυρίως εκείνους που έχουν κάνει ιδεολογία την δική τους ανεπάρκεια για να δικαιολογούνται, «για ό,τι κακό και ανάποδο συμβαίνει πως φταίει…κάποιος άλλος». Στα Περιφερειακά ζητήματα, μεταθέτουν μονίμως τις δικές τους ευθύνες ….στις πλάτες της Κέρκυρας. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί Κερκυραίοι και μάλιστα επώνυμοι, που τα πράγματα τα βλέπουν πολύ διαφορετικά απ’ ότι αρκετοί από τα άλλα νησιά και εσείς μεταφέρετε με την ερώτησή σας. Ο Νομάρχης Κέρκυρας Σωτήρης Πουλημένος, για παράδειγμα, κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί «στις δυνατότητες που ανοίγονται να αναδειχθεί επικεφαλής του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου, αυτοδιοικητικός παράγοντας προερχόμενος από όποιο άλλο νησί εκτός Κέρκυρας, γεγονός που θα αποτελούσε εξισορροπητικό παράγοντα στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου». Το ζητούμενο λοιπόν είναι όχι «να βράζουμε στο ζουμί μας», αλλά να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Επτανήσιοι «το νέο πολιτικό τοπίο» και ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε, δίχως μύθους και ιδεολογήματα του τύπου «για όλα φταίει η Κέρκυρα»!

Επίσης , αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν μπήκατε στις διαδικασίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το χρίσμα αφού θεωρείστε ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη του. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί η φήμη ότι ναι μεν δεν επιθυμείτε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το διεκδικείτε από τη Νέα Δημοκρατία συζητώντας με κορυφαία στελέχη της. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά. 

Είναι γνωστό ότι ανήκω στο ΠΑΣΟΚ από το 1974. Δεν το έκρυψα ποτέ και ούτε το κρύβω τώρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι εκλογές που κατεξοχήν συνεργάζονται ευρύτερες πολιτικές (ακόμη και κομματικές) δυνάμεις. Είτε από την πρώτη Κυριακή, είτε στην δεύτερη. Η διαφορά είναι ότι οι συνεργασίες της δεύτερης Κυριακής είναι συνεργασίες της συναλλαγής και συνήθως γίνονται στην πλάτη του λαού. Εγώ τι λέω; Η σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων να γίνει από την πρώτη Κυριακή. Οι συνεργασίες να γίνουν ΑΠΟ ΤΩΡΑ και εις γνώση του λαού. Γι’αυτό και συζητώ ΤΩΡΑ με όλες τις δυνάμεις, όλου του πολιτικού συστήματος και όχι την επομένη της 7ης Νοεμβρίου, με στελέχη και απλά μέλη. Συζητώ ΤΩΡΑ στο φως και όχι στο σκοτάδι της επομένης των εκλογών της πρώτης Κυριακής, με όλους εκείνους, τους ΠΑΣΟΚους και Νεοδημοκράτες, Αριστερούς και Δεξιούς, που «έχουν να πουν κάτι» για την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Και το κυριότερο: Αυτή η συνεργασία επιθυμώ να τεθεί στην κρίση των πολιτών στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου και όχι να κρατηθεί μυστική και να γνωστοποιηθεί μετά τις εκλογές όπως συμβαίνει με τις συνεργασίες της δεύτερης Κυριακής. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση που 20 χρόνια έχω υπηρετήσει, να πορευτώ με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει και ότι πάω για το χρίσμα…της Ν.Δ. Ούτε φυσικά σημαίνει πως επειδή συζητώ με Δεξιούς μεν, έμπειρους αυτοδιοικητικούς δε, έγινα ξαφνικά…Δεξιός (και το αντίθετο…). Τίποτε περισσότερο – τίποτε λιγότερο. Όσοι ευαγγελίζονται άλλου είδους σενάρια, αν δεν τα διακινούν για ιδιοτελείς λόγους σίγουρα πλέκουν σενάρια….πολιτικής φαντασίας. Αντιλαμβάνομαι τους φόβους των «σκληρών» κομματικών στελεχών για το τι θα σημάνει η ευόδωση μιας τέτοιας κίνησης για τα κόμματα, γι’αυτό και μπορώ να κατανοήσω ακόμη και τις υποβολιμαίες φήμες για το πρόσωπό μου που κυκλοφορούν. Όμως έχουν λάθος. Και ας είναι βέβαιοι ότι από αυτήν την κίνηση όχι μόνο δεν κινδυνεύει το Κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά αντίθετα θα δυναμώσουν οι δυνάμεις συνοχής των τοπικών κοινωνιών και της Περιφέρειας.

Τι προτίθεστε τελικά να κάνετε στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές; 

Στο μέσο αυτής της πρωτοφανούς και γενικευμένης κρίσης, ο καθένας οφείλει να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί γι’αυτό το νέο θεσμό. Είμαι της άποψης ότι περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται τώρα να δημιουργηθεί για τις (επερχόμενες) αυτοδιοικητικές εκλογές συνεργασία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων. Τώρα θα αποδειχθεί η συνέπεια των όσων έπραττε και διεκήρυττε τόσα χρόνια ο καθένας, μαζί και τα κόμματα, για το θεσμό της αυτοδιοίκησης που κάνει μια νέα εκκίνηση και ειδικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Προσωπικά εκτιμώ ότι τούτη την ώρα προέχει η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή με στόχο την κατάκτηση της περιφερειακής συνείδησης και όχι η κομματική συνοχή. Ύστερα είναι και κάτι άλλο. Ένας κομματικός Περιφερειάρχης σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει την όξυνση των προβλημάτων από την οικονομική κρίση και το μόνο που θα προσφέρει είναι άλλοθι στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος και των τοπικών υποθέσεων. Ναι, σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις προϋποθέσεις βεβαίως και ενδιαφέρομαι για την Περιφέρεια.

Θεωρείτε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει μέλλον ή είναι μοιραίο κάποια στιγμή να υπάρξει κατακερματισμός της και διοικητική σύνδεση των Ιονίων Νήσων με τις ισχυρές Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδος με τις οποίες συνορεύουν ; 

Η αμφισβήτηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι παλιά ιστορία. Έχει εμφανιστεί από εμάς τους ίδιους και διαχρονικά εκδηλωνόταν, από το ξεκίνημά της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με δύο τρόπους. Αυτοί που σνόμπαραν την Περιφέρεια και αυτοί που την υπονόμευαν. Και οφείλω να πω ότι και στην πρώτη κατηγορία και στη δεύτερη, υπήρχαν άτομα και από όλα τα νησιά ! Από την άλλη μεριά ο Ιόνιος χώρος έχει μια μεγάλη ιστορία, που αποτελούσε πάντα το ισχυρό συνεκτικό της στοιχείο. Προσωπικά είμαι υπερήφανος γι’αυτή την ιστορία. Σήμερα όποιες και νάναι οι σχέσεις μεταξύ των νησιών, αυτή η ιστορία δεν διαγράφεται. Όταν τα νησιά του Ιονίου ζούσαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους μαζί, από την Ομηρική εποχή και τη Ρωμαϊκή περίοδο, μέχρι το Βυζάντιο, την Ενετοκρατία και την Αγγλοκρατία, δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα δεν μπορούν – με την εξέλιξη μάλιστα των μέσων επικοινωνίας,. Όσο και νάναι τετριμμένο, «λαός δίχως ιστορία είναι λαός χωρίς ταυτότητα». Ε, λοιπόν οι Επτανήσιοι έχουμε ιστορία! Άρα έχουμε ταυτότητα! Άρα έχουμε παρόν, έχουμε και μέλλον! Και στα Ιόνια ξέρουμε τι είμαστε! Στην Πελοπόννησο τι θα είμαστε; Το πολύ – πολύ προάστιο του Αιγίου – ούτε καν της Πάτρας. Στα Ιόνια είμαστε τρεις (σχεδόν) ισοδύναμες περιοχές και μία όσο οι άλλες τρεις. Στις «ισχυρές Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδος» θα είμαστε μονίμως ο αδύνατος και ο ανίσχυρος κρίκος. Προσωπικά, όπως είχα πει στις δύσκολες για τη συνοχή της Περιφέρειας εποχές, πιστεύω ακράδαντα πως «ακόμα και αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα έπρεπε να δημιουργηθεί»! Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει ελκυστικότητα ως τόπος επενδύσεων, απασχόλησης, διαβίωσης και κοινωνικής συνοχής.

Στο πρόγραμμά σας τι ακριβώς προβλέπεται για την Ιθάκη και ποια είναι η γνώμη σας για την μέχρι σήμερα αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας ;

Όπως σας είπα πρωτύτερα, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που απαντώ στα ερωτήματά σας, δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση. Άρα η ερώτηση μπορεί να περιμένει…. Όμως μπορώ να επισημάνω πως η Περιφέρεια θα έχει εκτός πολλών άλλων και την αρμοδιότητα του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού, όπως και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, άρα και την ευθύνη για όλα τα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτούνται από αυτό (π.χ. λιμάνι Πισαετού) και επίσης από 1-7-2011 θα έχει την αρμοδιότητα για το σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών, άρα και για τη σύνδεση της Ιθάκης με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Πρέπει όμως να σημειώσω ιδιαίτερα κάτι που έχει σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της Ιθάκης και το Περιφερειακό πρόγραμμα. Θεωρώ ότι ήταν μέγα λάθος ότι το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Γ΄ΠΕΠ πέρασε σχεδόν ανεκμετάλλευτο για την Ιθάκη και ακόμη μεγαλύτερο λάθος ότι από το ΕΣΠΑ εξαφανίστηκε αυτό το προνομιακό πρόγραμμα για την Ιθάκη και τα άλλα μικρονήσια της Περιφέρειας..
6η ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δική σας παρέμβαση η Ιθάκη θα έχει ανεξάρτητη εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τι έχετε να πείτε για αυτό το σημαντικό θέμα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι, μετά από δημόσια δική μου πρόταση να αντιπροσωπευτούν ανεξάρτητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και «τα μικρά νησιά» της Περιφέρειας, όπως στο Αιγαίο, τελικά αυτό έγινε δεκτό μόνο για την Ιθάκη. Αν δούμε μεμονωμένα την ανεξάρτητη εκπροσώπηση της Ιθάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι πράγματι πολύ σημαντικό γεγονός. Όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων θα έχει έλλειμμα Δημοκρατίας. Η απουσία ανεξάρτητης φωνής από τα μικρά νησιά, της Λευκάδας (Μεγανήσι, Καστός και Κάλαμος) και της Κέρκυρας (Παξοί, Ερείκουσσα, Μαθράκι, Οθωνοί), δεν θα είναι στοιχείο Δημοκρατικής λειτουργίας του ανώτερου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας. Αλλά και η Ιθάκη δεν θα έχει φυσικούς συμμάχους στο 41μελές συμβούλιο και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σε ένα συλλογικό και πολυπληθές όργανο. Γι’αυτό και ήταν «μισή επιτυχία» η ανεξάρτητη περιφερειακή ενότητα της Ιθάκης με έναν εκπρόσωπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θεωρείτε ότι ο «Καλλικράτης» θα αποδώσει ή θα έχει την τύχη του «Καποδίστρια» που ξεκίνησε με φιλοδοξίες αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και σήμερα αντικαθίσταται; 

 «Ο Καποδίστριας» πράγματι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Όμως δεν αντικαθίσταται από τον «Καλλικράτη». Θα έλεγα ότι τον συμπληρώνει. Οι πάνω από 6.000 Δήμοι και Κοινότητες του 1998 γίνανε με τον «Καποδίστρια» 1.034 και σήμερα με τον «Καλλικράτη» πάνε στους 325. Ένας νόμος βέβαια κρίνεται στην πράξη. Έτσι και ο νόμος 3852/2010 γνωστός ως «σχέδιο Καλλικράτης» θα κριθεί στην πράξη. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει κατά γράμμα τα όσα υπόσχεται στον «Καλλικράτη», τόσο στο θεσμικό, όσο και στο οικονομικό μέρος. Και οι αιρετοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως στην υλοποίηση των κατεξοχήν αυτοδιοικητικών νόμων (όπως «ο Καλλικράτης») έχουν μεγάλο μερίδιο συνευθύνης. Συνηθίζω να λέω για τον «Καποδίστρια» ότι πέτυχε εκεί που πέτυχαν….οι Δήμαρχοι. Η ευχή είναι να μη συμβεί το ίδιο και με τον «Καλλικράτη»!

Πως βλέπετε την γενική πορεία της χώρας και το μέλλον της Ελλάδος μέσα στην «καταιγίδα» της ύφεσης ; 

Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Και τούτη τη φορά, στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Πίστευα πάντα ότι η δύναμη της Ελλάδας βρίσκεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι για την έξοδο από την κρίση έχουν και οι οργανισμοί της αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες) το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Δήμοι και Περιφέρειες είναι σήμερα ο μοναδικός αξιόπιστος μηχανισμός αναδιανομής του χρήματος, ιδίως για τις περισσότερο δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ελληνικής περιφέρειας και τούτο πρέπει να συνεκτιμηθεί όταν θα έλθει η ώρα για την εξειδίκευση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης του «Καλλικράτη».