Το πανηγύρι του Άη Λια στην Κεφαλονιά

Στον κεντρικό δρόμο προς τον Εθνικό Δρυμό Αίνο, βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Εκεί στις 19 Ιουλίου γίνεται ένα πανηγύρι του οποίου οι ρίζες είναι τόσο παλιές που χάνονται στο βάθος του χρόνου.
Πριν δημιουργηθεί ο σύλλογος “” το πανηγύρι διοργάνωναν επιτροπές οι οποίες επιλέγονταν από τους χωριανούς. Τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, η επιτροπή σε συνεργασία με την εκκλησία και τον εκάστοτε Ιερέα του χωριού μάζευαν ψωμιά, τυρί και ντομάτες από τα φραγκάτικα σπίτια ώστε να υπάρχει φαγητό για όλους και να μην αισθάνεται κανένας ότι μειονεκτεί λόγω φτώχειας. Το ψωμοτύρι αυτό το μοίραζαν στους παρευρισκόμενους μετά τον εσπερινό.

Το κέφι άνοιγαν οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες του χωριού με κιθάρες και ακορντεόν και η διασκέδαση υπό το φως του φεγγαριού κρατούσε μέχρι το πρωί. Μετά τη δημιουργία του συλλόγου, το πανηγύρι πλέον διοργανώνεται από το σύλλογο, σε συνεργασία με την εκκλησιαστική ενορία, ενώ εξακολουθεί να μοιράζεται στους παρευρισκόμενους το παραδοσιακό ψωμοτύρι εις ανάμνηση των δύσκολων εποχών που έχουν πλέον περάσει.

Φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες είναι από τον Καλλιτεχνικοχορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων “Μέρμηγκας”