Σπύρου προς Σκανδαλίδη: Φοβάμαι ότι θα μείνουν εκτός επιδότησης αρκετοί αγρότες

Σε αντίθεση με τον βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σπύρο Μοσχόπουλο ο οποίος είχε διαβεβαιώσει, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό κ. Γιάννη Δριβελέγκα, ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών του νησιού είναι εξασφαλισμένες, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την είσπραξη των επιδοτήσεων λόγω των προβλημάτων με την Ε.Α.Σ. Κ.Ι. Ο Περιφερειάρχης αναφέρει στην επιστολή του ότι “πολύ φοβούμαι, ότι με την εμπλοκή αυτή, θα μείνουν εκτός επιδότησης αρκετοί αγρότες


Η επιστολή
Κύριε Υπουργέ,
Από τη θέση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, θα σας παρακαλούσα να παρέμβετε, έτσι ώστε να επιλυθεί ομαλά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη με την Ενιαία Ενίσχυση των παραγωγών, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους αγρότες και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Για να λάβετε γνώση των πρόσφατων γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στα νησιά αυτά, σας αναφέρω ότι:
  • Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 2011, η ΕΑΣ Κεφαλληνίας και Ιθάκης δραστηριοποιήθηκε στη διαδικασία για την Ενιαία Ενίσχυση των παραγωγών, συμμετέχοντας σαν εργολάβος με το 197/07.02.2011 έγγραφό της προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, με το οποίο αναλάμβανε τις  υποχρεώσεις της 6023/PM/2011 Δημόσιας Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και «ΠΑΣΕΓΕΣ – Neuropublic Α.Ε.».
  • Κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, έγιναν πολυάριθμες καταγγελίες και παράπονα των παραγωγών προς τον επιβλέποντα οργανισμό του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι η ΕΑΣΚΙ εισέπραττε  επιπλέον αμοιβή για τις παραπάνω εργασίες, ενώ αυτές σύμφωνα με τη σύμβαση θα πληρώνονταν από το κράτος.
  • Μετά  από αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε εντολή στην ανάδοχη εταιρία και έκλεισε την πύλη  πρόσβασης στο δίκτυο των ενισχύσεων στις 26/5/11. Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΑΣΚΙ να επιστρέψει τα ποσά που εισέπραξε από τους παραγωγούς. Στην εντολή αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΑΣΚΙ δε συμμορφώθηκε και έτσι στις 08/06/2011,  με το 436 έγγραφό της, η ΠΑΣΕΓΕΣ γνώρισε στην ΕΑΣΚΙ ότι καταργείται  οριστικά σαν πύλη εισόδου αιτήσεων των παραγωγών για το 2011.
  • Σε όλο αυτό το διάστημα, δεχόμαστε τα παράπονα και την αγωνία των παραγωγών, μήπως χαθούν οι επιδοτήσεις.
  • Ακολούθως, η ΠΑΣΕΓΕΣ (με το υπ΄αριθμ. 26740/8053 21-06-2011 εισερχόμενο ΠΙΝ) κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ένωσης  Γεωργικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης.
  • Σύμφωνα,  λοιπόν, με στοιχεία που αναζητήσαμε μέχρι τις 26/05/2011 που έκλεισε η  πύλη εισόδου στο σύστημα, είχαν εισαχθεί μόνο 89 αιτήσεις, επί συνόλου  2.290, από την ΕΑΣΚΙ και αυτές μάλιστα δεν είχαν επεξεργαστεί οριστικά για πληρωμή.
Πολύ φοβούμαι, ότι με την εμπλοκή αυτή, θα μείνουν εκτός επιδότησης αρκετοί αγρότες και μέλημά μας είναι να μη χαθεί καμία επιδότηση και επιπλέον, να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι παραγωγοί, αφού η διαδικασία αιτήσεων προς επιδότηση είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Η δική σας παρέμβαση τόσο προς την ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνεται απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν σε αγρότες που δικαιούνται την Ενιαία Ενίσχυση.