Ο Νίλς Χόλγκερσον σήμερα στο Ληξούρι

Μία υπέροχη παράσταση για παιδιά (που άνετα βλέπουν και οι μεγάλοι) είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν εχθές στον αύλειο χώρο του , αλλά και θα χαρούν όσοι βρεθούν σήμερα, 21/7, στο Κηποθέατρο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, στο Ληξούρι.

Η παράσταση
Πρόκειται για  το έργο “Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον” που παρουσίασε ο θίασος “Μαγικές Σβούρες”, μια πραγματικά εξαιρετική παράσταση που αποτελεί δραματοποιημένη μεταφορά του μυθιστορήματος της νομπελίστας Σέλμα Λάγκερλεφ, σε σκηνοθεσία Δ. Αδάμη. Η παράσταση είναι διανθισμένη με καταπληκτικά τραγούδια, γραμμένα πάνω σε μουσική Σκανδιναβών συνθετών (Grieg, Gade, Sibelius κ.α.) και πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια που μεταφέρουν τα παιδιά σε έναν μαγικό κόσμο, φτιαγμένο μόνο με τη μαγεία του θεάτρου, χωρίς τα εφέ και τα φτηνά ταχυδακτυλουργικά της τηλεόρασης.
Στο Ξενία εχθές οι μικροί μας φίλοι πραγματικά απόλαυσαν μία παράσταση που σέβεται τον θεατή της, όσο μικρός και αν είναι αυτός, που δεν χαριεντίζεται με τα παιδιά αλλά τα ψυχαγωγεί και τα μαγεύει.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το Ξενία ήταν γεμάτο από παιδιά και η παράσταση δεν έχει καν διάλλειμα, οι λιλλιπούτιοι θεατές δεν έδειξαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους ούτε για μία στιγμή. Ειδικά στα σημεία που οι ηθοποιοί κατέβαιναν από τη σκηνή και έρχονταν κοντά τους (σε κάποιες σκηνές οι ηθοποιοί παίζουν δίπλα στους θεατές) το ενδιαφέρον μετατρέπονταν σε ενθουσιασμό.

Το έργο

Ο Νιλς Χόλγκερσον, ένα άτακτο παιδί, μεταμορφώνεται σε νάνο από ένα ξωτικό και καβάλα σε έναν άσπρο χήνο ακολουθώντας ένα σμήνος αγριόχηνες, ταξιδεύει διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, χιονισμένα όρη και πεδιάδες ,λίμνες ,δάση και ποτάμια.
Ένα πραγματικά θαυμαστό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που του έμαθε πολλά αλλάζοντάς του τον κακότροπο χαρακτήρα. Του αποκάλυψε ταυτόχρονα μυστικά της φύσης, αλλά και θρύλους μαγικούς.
Η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ, έγραψε αυτό το μυθιστόρημα, στις αρχές του 20ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε σαν αναγνωστικό στα σχολεία της Σουηδίας. Ένα έργο γεμάτο ποίηση και ομορφιά που σφίζει από αγάπη για τη ζωή, χιούμορ και συγκίνηση.

Συντελεστές
Απόδοση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Κίνηση – Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου
Ενορχήστρωση-Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μουσική διδασκαλία: Μαργαρίτα Παπαδημητρίου
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Παραγωγή: μαγικές σβούρες

H παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Νίκη Αναστασίου , Αντώνης Γκρίτσης , Γόνη Λούκα ,Μαρία Μαμούρη,
Δημήτρης Πάσσος , Νίκος Σταματόπουλος ,Μαριλίζα Χρονέα .

Σήμερα στο  Κηποθέατρο αρχίζει στις 21:00. Μην τη χάσετε…

Φωτογραφίες από την παράσταση στο Ξενία