ΝΔ: ”Μηδενική πρόοδος στα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, στους υπουργούς Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιτίθεται η στην κυβέρνηση για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κατηγορώντας την ότι έχει βυθίσει τη χώρα στο “ψηφιακό σκοτάδι” κατεβάζοντας όλους τους “διακόπτες” υλοποίησης έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η ερώτηση

Παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες και τις ψεύτικες υποσχέσεις για τεχνολογική ανάπτυξη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ: κατά τους τελευταίους 21 μήνες, είναι η μοναδική κυβέρνηση Ευρωπαϊκής χώρας που βύθισε την ίδια της τη χώρα στο απόλυτο «ψηφιακό σκοτάδι» κατεβάζοντας κυριολεκτικά όλους τους «διακόπτες» υλοποίησης έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αντί να επικεντρωθεί στην υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση για να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους και μείωση σπατάλης, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό της αφαίμαξης των εργαζόμενων. Αντί να προχωρήσει τα τεχνολογικά έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 για να αξιοποιήσει τους μοναδικούς διαθέσιμους πόρους παραγωγικά, η κυβέρνηση περιορίσθηκε σε επικοινωνιακά τερτίπια και ατέρμονες δημόσιες διαβουλεύσεις περί των έργων, που κατάντησαν αυτοσκοπός.

Αντί άμεσα να σχεδιάσει, να προκηρύξει και να υλοποιήσει έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση αμέριμνη, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, κάνει θεωρητικές συζητήσεις επί συζητήσεων ώστε να καταλήξει κάποτε, χωρίς να έχει δεσμευθεί με κανένα χρονοδιάγραμμα, σε μια δήθεν ψηφιακή στρατηγική.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και αυτός ο κατάλογος με τα τεχνολογικά έργα μίας δήθεν προτεραιότητας που κατήρτιζε έως πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, έχει να ανανεωθεί από τον Νοέμβριο του 2010. Και βεβαίως δεν προκαλεί καμία απορία, καθώς η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της έχουν επιτύχει το απόλυτο: να σταματήσουν κάθε πρόοδο και εξέλιξη που υπήρχε στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είτε από σκοπιμότητα, είτε από ανικανότητα.

Κατόπιν τούτων, κατατίθεται προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, για τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Κατάλογος έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, (ήτοι τεχνολογικών έργων που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, είτε έργων που συμβάλλουν στην αρτιότερη ψηφιακή οργάνωση φορέων του δημοσίου), προϋπολογισμού μεγαλύτερου των €80.000 τα οποία προκηρύχθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 έως σήμερα, στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013), είτε από επιμέρους φορείς του δημοσίου τομέα, είτε από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ. Για το συγκεκριμένο κατάλογο, ζητούνται αναλυτικά για κάθε έργο, κωδικός ΟΠΣ, τίτλος έργου, δικαιούχος, ημερομηνία ένταξης έργου στο ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και στο ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ημερομηνία προκήρυξης και συνολικός προϋπολογισμός.
2. Κατάλογος έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (με ορισμό όπως ανωτέρω) στο ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και στο ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού μεγαλύτερου των €80.000, τα οποία προκηρύχθηκαν μετά το Νοέμβριο του 2009, και των οποίων οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Για το συγκεκριμένο κατάλογο, ζητούνται αναλυτικά για κάθε έργο, κωδικός ΟΠΣ, τίτλος έργου, φορέας, ημερομηνία κατακύρωσης έργου και συνολικός προϋπολογισμός.
3. Κατάλογος έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (με ορισμό όπως ανωτέρω) και προϋπολογισμού μεγαλύτερου των €80.000, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προκηρύχθηκαν μετά το Νοέμβριο του 2009,  και τα οποία έχουν ήδη συμβάλει με απορρόφηση πόρων στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Για το συγκεκριμένο κατάλογο, ζητούνται αναλυτικά για κάθε έργο, κωδικός ΟΠΣ, τίτλος έργου, φορέας, ημερομηνία έναρξης υλοποίησης έργου και απορρόφηση πόρων δημόσιας δαπάνης ΕΣΠΑ.