Αγανακτισμένοι στην Κεφαλονιά

Κείμενο από μία ομάδα των Αγανακτισμένων της Κεφαλονιάς δημοσιεύτηκε στο site www.stopcrisis.gr. Το κείμενο αυτό εκφράζει και εκπροσωπεί, με δική τους δήλωση, μόνο τους συντάκτες του, λόγω του ότι οι συγκεντρώσεις στην Πλατεία Αργοστολίου έχουν διακοπεί από τις 29 Ιουνίου. 
Υποβλήθηκε δε για τον  Πανελλήνιο Συντονισμό που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 8 και 9 Ιουλίου.
Αναλυτικά το κείμενο:

Ποιοι είμαστε
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που συμμετείχαμε από την αρχή στις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων της Κεφαλονιάς, και έχουμε δημιουργήσει την αντίστοιχη Κοινότητα και Ομάδα στο Facebook καθώς και την ιστοσελίδα www.stopcrisis.gr, στην οποία παρουσιάζονταν νέα από τις δράσεις των Αγανακτισμένων, απόψεις, σχόλια και γενικότερες ειδήσεις, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη διάδοση ιδεών. Δεδομένου ότι οι συγκεντρώσεις στην Πλατεία Αργοστολίου έχουν σταματήσει να γίνονται από τις 29 Ιουνίου, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν εκπροσωπούμε κανέναν άλλον πέραν από τους εαυτούς μας. Θεωρήσαμε καλό να σας υποβάλλουμε αυτό το κείμενο για τον Πανελλαδικό Συντονισμό που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 8 και 9 Ιουλίου, καθώς συμμετείχαμε ενεργητικά σε όλες τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Κεφαλονιά και διαμορφώσαμε ιδέες και προτάσεις που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Απολογισμός των δράσεων των Αγανακτισμένων Κεφαλονιάς
Από τις 25 Μάη ως τις 15 Ιούνη 2011 γινόντουσαν καθημερινά συγκεντρώσεις στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου, και μετά από αυτήν την ημερομηνία έγιναν σποραδικές συγκεντρώσεις ως τις 29 Ιούνη, όπου ενώ στο Σύνταγμα γινόντουσαν τα γνωστά επεισόδια, στην Κεφαλονιά μαζεύτηκε μονοψήφιος αριθμός κόσμου και η απογοήτευση οδήγησε στη διάλυση. Ο κόσμος που συμμετείχε στις συγκεντρώσεις ήταν από περίπου… 10 έως 120 άτομα το μέγιστο. Σχεδόν καθημερινά διαθέταμε μικροφωνική, παίζαμε μουσική και προβάλλαμε video. Προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ Debtocracy από τις πρώτες κιόλας μέρες, το Δόγμα του Σοκ της Ναόμι Κλάιν, streaming video από το Σύνταγμα καθώς και επιλεγμένα video από το Youtube με υλικό από το Σύνταγμα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 3 λαϊκές συνελεύσεις στις οποίες τα σημαντικότερα που προέκυψαν ήταν τα εξής: α) Ψήφισμα το οποίο σας έχουμε αποστείλει και έχετε αναρτημένο στο site www.real-democracy.gr β) Καθορισμός των διαδικασιών που θα ακολουθούσαν οι μελλοντικές συνελεύσεις, γ) Απόφαση για επίδοση εξώδικου στον τοπικό βουλευτή. Η δράση δεν ολοκληρώθηκε γιατί συγκεντρώθηκαν μόλις 200 υπογραφές ως την ημερομηνία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, δ) Καταψήφιση πρότασης για δημιουργία κόμματος. Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εξής επιπλέον δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα: α) Τα παιδιά της πλατείας ζωγράφισαν σε ένα τεράστιο χαρτί «το πιο μεγάλο τους όνειρο» και κατόπιν οι ενήλικες επισχολίασαν τις ζωγραφιές. Αυτό επρόκειτο να σταλεί στην Υπουργό Παιδείας, αλλά δεν έγινε, β) Μαθητές και φοιτητές του τοπικού ΤΕΙ, δύο σχολές του οποίου από φέτος αναστέλλουν τη λειτουργία τους, οργάνωσαν πάρτυ με DJ set.

Οι προτάσεις μας

  1. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη συστηματικού Πανελλαδικού Συντονισμού. Ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα δραστήριες λόγω των κοινωνικοπολιτικών χαρακτηριστικών τους, άλλες όμως όπως η Κεφαλονιά που διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιηθούν. Τα ηλεκτρονικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή.
  2. Η αντιμετώπιση των media και γενικά το μοντέλο της επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας. Από τη μια υπάρχει θυμός και έντονη δυσφορία απέναντι στα επίσημα ΜΜΕ, από την άλλη δεν υπάρχει ούτε ουσιαστική κριτική (π.χ. πολλοί «λάτρεψαν» ξαφνικά το Alter λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε τα επεισόδια, δίχως να αναρωτηθούν τίνος το παιχνίδι μπορεί να έπαιζε), ούτε συστηματική αντιπληροφόρηση. Η συνέλευση καλό είναι να ορίσει διαδικασίες και υπεύθυνους σχετικά με θέματα ενημέρωσης και πληροφόρησης. Κομβικής σημασίας είναι το site, το οποίο πρέπει κατά τη γνώμη μας να «σοβαρευτεί» επειγόντως, αλλά πρέπει να εξεταστούν ποια άλλα μέσα επικοινωνίας θα χρησιμοποιούνται και με ποιους τρόπους.
  3. Η μακροχρόνια φύση του αγώνα που έχουμε να δώσουμε δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στη φυσική παρουσία στις συνελεύσεις, πράγμα που δεν είναι εφικτό από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, παντού οι συνελεύσεις έχουν σε μεγάλο ποσοστό κυλιόμενους συμμετέχοντες και ήδη αρκετοί θέτουν ζήτημα εκπροσώπησης των απόψεών τους από συνελεύσεις με 50-500 άτομα. Θεωρούμε ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για διαμόρφωση συγκεκριμένων αρχών, διαδικασιών και ανάπτυξη οργάνωσης, ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το αφανές ανθρώπινο δυναμικό και εν γένει να αποκαλυφθεί η δυναμική του όλου εγχειρήματος. Δεν πρέπει περιοριζόμαστε σε στεγανά σκέψης και πεπατημένες (π.χ. απεργία ή κόμμα, κόμμα ή απεργία), αλλά να διερευνήσουμε καινοτόμες ιδέες. Προτείνουμε τη διερεύνηση του κινήματος «Luther Blissett» που έδρασε κυρίως στην Ιταλία τη δεκαετία του ’90, αλλά είχε απήχηση σε όλη την Ευρώπη. Προσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας αυτού του κινήματος θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε συντονισμένα ένα μανιφέστο, δηλαδή ένα ελάχιστο πλαίσιο κρίσιμων αρχών στις οποίες να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συμφωνία σε πανελλαδική κλίμακα, και από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε να μπορεί να δρα αυτόνομα κάτω από την ομπρέλα των «Αγανακτισμένων», «Αμεσοδημοκρατών» ή όπως αλλιώς θα αποφασιστεί να αποκαλούμαστε. Ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό το μανιφέστο, έτσι όπως φαίνεται να έχουν προκριθεί όλο αυτό το διάστημα μέσα από τις συνελεύσεις και τις λοιπές δράσεις των Αγανακτισμένων, είναι οι εξής:
  • Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε Κόμμα, είμαστε και θα παραμείνουμε Κίνημα.
  • Στο Κίνημά μας μπορούν να συμμετέχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εθνικότητας, ηλικίας (αρκεί να είναι ενήλικες), ή επαγγέλματος. Καθένας φέρει την ευθύνη της ιδεολογικής του τοποθέτησης ως άτομο αλλά συμμετέχοντας στο Κίνημα δεδηλωμένα συμφωνεί με τις καταστατικές του αρχές.
  • Προωθούμε την άμεση δημοκρατία σαν ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπως θα συνδιαμορφωθεί, τόσο μέσω θεωρητικών αναζητήσεων που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, όσο και μέσω πρακτικών εφαρμογών σε μικροκλίμακα, έτσι όπως αποτυπώνονται στις δράσεις μας.
  • Οι δράσεις μας έχουν κατά κύριο λόγο πολιτικό χαρακτήρα και αφορούν σε μια συνολική απάντηση στο μοντέλο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, άρα ο σκοπός μας δεν είναι απλώς να αντιδράσουμε στις εφαρμοζόμενες εκάστοτε πολιτικές του κράτους, αλλά να παράγουμε πολιτική. Θεωρούμε ότι η πολιτική περικλείει όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, έτσι οι δράσεις μας μπορεί να είναι επίσης οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές.
  • Δεν δεχόμαστε τη βία ως μέσο προώθησης των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας αιτημάτων. Ωστόσο, δεν δεχόμαστε ούτε την χειραγωγική και την κατασταλτική βία του κράτους και διατηρούμε το δικαίωμα στην άμυνα απέναντι σε αυτήν.