Η Δημοκρατική Αριστερά στον Αντιπεριφερειάρχη

Με τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Σ. Κουρή συναντήθηκαν την Δευτέρα 18/07/11, μέλη της Ν.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης υπαλληλικού δυναμικού(ιδιατέρως μηχανικών και οικονομολόγων), το οποίο μπορεί να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις για την ομαλή λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών αν κι εφόσον ικανοποιείται το αίτημα των εδώ υπηρετούντων για απόσπαση. Ο κ. Κουρής σημείωσε ότι στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος έχει ζητήσει από τον Δήμο Κεφαλονιάς την παραχώρηση 20 μηχανικών και οικονομολόγων, ενώ παράλληλα δεν εγκρίνει τα αιτήματα για απόσπαση σε άλλες Περιφέρειες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι το σύνολο σχεδόν του ποσού που θα διατεθεί στην από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων(περίπου 3 εκατ. Ευρώ) θα διατεθεί σε έργα οδικής ασφάλειας σε όλο τον Νομό,(ιδιαιτέρως σε διανοίξεις στον δρόμο Αργοστόλι-Πόρος και στον τέως Ενετικό και στα δίκτυα Κραναίας και Παλικής),ενώ, από τα εναπομείναντα για την Περιφέρεια 150 εκατ. του ΕΣΠΑ, θα επιδιωχθεί να γίνει ανακατανομή των ποσών στα διάφορα Μέτρα και  να διατεθούν περίπου 50 εκατ. Ευρώ στους Δήμους για έργα ύδρευσης-αποχέτευσης. Ο κ. Κουρής ανάφερε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες «ωριμάζουν» τις μελέτες για λιμάνι Αργοστολίου, Περιφερειακό Αγ. Ευφημίας, Οδικής Ασφάλειας, οδό Καραβόμυλου-Αγίας Ευφημίας και ότι με την παραχώρηση  του οικοπέδου στον Ο.Σ.Κ. και των εγκαταστάσεων του Ε.ΙΝ. στη Λάση στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων, θα δρομολογηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τόσο του νέου σχολικού συγκροτήματος Β/θμιας Εκπ/σης, όσο και η δημιουργία φοιτητικής εστίας.

Κατά την σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κ. Κουρής δεσμεύτηκε ότι για την γνωστή «υπόθεση της υπεξαίρεσης» από το ταμείο της Ν.Α.  «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και υπογράμμισε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί ξεχωριστή σημασία στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής στα νησιά μας. Ως προς αυτό το τελευταίο, ενημέρωσε για τις παρατηρήσεις του στο σχέδιο χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών και τους προβληματισμούς του για την χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών.

Η ΔΗΜ.ΑΡ εκτιμά ότι:

Δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία-και πολύ περισσότερο συγκάλυψη-στην υπόθεση «υπεξαίρεσης»
Στις συνθήκες δραματικών μειώσεων των αποδοχών των υπαλλήλων, η οποία δημιούργησε απογοήτευση και ανασφάλεια, η μη αποδοχή αιτήματός τους για απόσπαση σε περιοχή που προτιμούν μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγικότητάς τους, να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον αντικίνητρο! Η δική μας άποψη είναι ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία, εξειδικευμένα, με βάση την αρχή «ένας υπάλληλος της ίδιας ειδικότητας, στην θέση ενός υπαλλήλου που αποσπάται ή μετατίθεται»!Πιστεύουμε ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποσπαστούν ή να μετατεθούν στην Κεφαλονιά και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί με πολλή προσοχή!
Θα πρέπει να δοθεί, πράγματι, μεγάλη σημασία στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής. Θα επιθυμούσαμε η τοπική πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενθαρρύνουν, ενημερώσουν, βοηθήσουν ώστε η τοπική παραγωγή να αποκτήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τη χαρακτηρίσουν βιώσιμη, δυναμική, φιλική στο περιβάλλον…Η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας, η ορθολογική προσέγγιση των ζητημάτων, η καθιέρωση στόχου ποιοτικής παραγωγής θα πρέπει να είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και η βοήθεια ,στη συνέχεια, των τοπικών αρχών , σε «ώριμα» ζητήματα θεμελιώδους υποδομής θα πρέπει να είναι αμέριστη!
«Τελευταίας τεχνολογίας» περιβαλλοντική προστασία και σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» προκειμένου η τοπική κοινωνία να αποδεχτεί την άντληση πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή.