Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αύξηση των πυρκαγιών

Η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών, καθώς και η λήψη μέτρων, σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνας) ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της σύσκεψης που έγινε σήμερα στην , με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Σπυρίδωνα Σπύρου.

Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη, εκτός του Περιφερειάρχη, συμμετείχαν ακόμη: Ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων – Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Μηλιώτης, ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Νίκου, ο Υποστράτηγος Δημήτριος Τσιότσιος, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΠΙΝ, Δημήτρης Στάμος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας, Θεοχάρης Γιώτης, ο Αντιπλοίαρχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, Νίκος Βάρθης, ο Γενικός Δ/ντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Νικήτας Καραλής κ. ά.

Ο ρόλος της Περιφέρειας
Ο ρόλος της Περιφέρειας και η αρωγή της στην κρίσιμη στιγμή των πυρκαγιών, ο συντονισμός των ενεργειών για την αποτελεσματική κατάσβεσή τους αλλά, κυρίως, την πρόληψή τους, η εγρήγορση των μηχανισμών ελέγχου στις δασικές περιοχές, η αξιοποίηση κάθε εμπλεκόμενου φορέα αλλά και των ίδιων των πολιτών, ήταν μερικά από τα θέματα που ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, έθεσε στη σύσκεψη, προκειμένου αφενός να διευκρινιστούν τα σημεία που η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει και αφετέρου να δημιουργηθεί η εικόνα της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλα τα νησιά του Ιονίου.

Βολίμες στη Ζάκυνθο και Σινιές στην Κέρκυρα πλήττονται από τους εμπρηστές

«Η τάση που υπάρχει», είπε ο κ. Σπύρου, «είναι αυξητική σε ότι αφορά στον αριθμό των πυρκαγιών που ξεσπούν σε ορισμένες περιοχές των νησιών μας» και έφερε ως παραδείγματα τις Βολίμες στη Ζάκυνθο και τις Σινιές στην Κέρκυρα, αποδίδοντας τις πυρκαγιές αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, σε εμπρησμούς.

Μάλιστα, ο κ. Σπύρου ζήτησε, εκτός από τον απαραίτητο έλεγχο και εποπτεία που πρέπει να γίνεται μεθοδικά από τις αρμόδιες αρχές, την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που συλλαμβάνονται και που με δόλο καταστρέφουν το .

Μεγάλη η προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Ιδιαίτερη μνεία και αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στις εθελοντικές οργανώσεις, που σπεύδουν στον τόπο των πυρκαγιών και που με δικά τους μέσα αλλά με ψυχή και περισσή αγάπη για το Περιβάλλον, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ υποσχέθηκε να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των ομάδων αυτών.

Μεγάλος ο βαθμός επικινδυνότητας από τις χωματερές

Η καταγραφή της κατάστασης και η περιγραφή των δυνατοτήτων αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν, επίσης, θέματα που παρουσίασε ο Δημήτρης Στάμου, Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, της οποίας είναι πρωταρχικός ο ρόλος τόσο για το συντονισμό όσο και για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο κ. Στάμου αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό, στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο οι εμπρηστές «κτυπούν» συγκεκριμένες περιοχές και στην αναγκαιότητα να υποβοηθείται το έργο της Πυροσβεστικής τόσο από τους δήμους όσο και από τους δασοφύλακες και τη Δασική Υπηρεσία.

Τέλος, ο κ. Στάμου, έκανε λόγο για τη σοβαρή συμμετοχή της Αστυνομίας στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ εντόπισε αρκετά προβλήματα πυρκαγιών σε Χ.Α.Δ.Α. που υπάρχουν στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας, μερικές εκ των οποίων εμφανίζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.