Εγκρίθηκε το διετές πρόγραμμα της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ.

Εγκρίθηκε το Διετές πρόγραμμα δράσης 2011-2012 της Kοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλλονιάς (ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ.) καθώς και το σχέδιο της σύμβασης χρηματοδότησης με το Δήμο Κεφαλονιάς.
Η ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. ιδρύθηκε στα μέσα Ιουνίου και προέκυψε από τη συγχώνευση αντίστοιχων κοινωφελών επιχειρήσεων των προηγούμενων ΟΤΑ.

Οι δράσεις της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ.
Στον τομέα του πολιτισμού:

1. Η ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και η καλλιέργεια σε βάθος της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και της αγάπης για τις τέχνες.
2. Η δημιουργία της απαραίτητης πολιτιστικής υποδομής.
3. Η διάδοση και ανάπτυξη καλλιτεχνικής παιδείας στους Τομείς της Μουσικής, του Χορού, του Κινηματογράφου, Φωτογραφίας − Βίντεο του θεάτρου, των Εικαστικών.
4. Η ανάπτυξη συνεργασίας με τους Πολιτιστικούς φορείς.
5. Η προβολή, Ανάπτυξη και Διάδοση των τεχνών με την διοργάνωση, παραγωγή και παρουσίαση επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
6. Η διοργάνωση και πραγματοποίηση πάσης φύσεως πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις ζωγραφικής (ατομικές, ομαδικές ή θεματικές), εκθέσεις γλυπτικής, συναυλίες & μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις & θεατρικά φεστιβάλ, λαογραφικές εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου, αναβιώσεις εθίμων, κινηματογραφικές εκδηλώσεις & προβολές, ανθοκομικές εκθέσεις κλπ.
7. Εφαρμογή πολιτικών για την ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού (Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, μουσεία, πινακοθήκη, κινηματογράφος, θέατρα, μουσική ακαδημία, ορχήστρες, μπάντες, ωδεία, μαντολινάτες, χορωδίες, σχολή εικαστικών τεχνών και χορού).
8. Προώθηση συνεργασιών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.
9. Η αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων που παραχωρούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
10. Χρήση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την πληροφόρηση, συμμετοχή και δραστηριοποίηση των πολιτών.
11. Η προαγωγή και ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Στον τομέα του αθλητισμού:

1. Η δημιουργία, οργάνωση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, σταδίων, γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, χώρων αθλοπαιδιών και γυμναστικής για την άθληση των πολιτών.
2. Η καλλιέργεια και ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού και σχολικού αθλητισμού με την αξιοποίηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και ακαδημιών, από κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό (γυμναστές προπονητές κλπ) για την καλλιέργεια των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων των πολιτών και των δύο φύλλων κάθε ηλικίας.
3. Η οργάνωση και ανάπτυξη κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας στο Δήμο Κεφαλλονιάς, όπως αθλητικές εκδηλώσεις αγώνες, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις, συνεδριάσεις κλπ, για την καλλιέργεια του φίλαθλου πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας στους κατοίκους ενάντια στο φανατισμό, τη βία στους αθλητικούς χώρους, τους άσκοπους ανταγωνισμούς, τον τοπικισμό και την κερδοσκοπία.
4. Η συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αθλητικούς συλλόγους, άλλους Δήμους, σωματεία, ομίλους, μαθητικές κοινότητες, Δ/νσεις και Επιτροπές σχολείων και λοιπούς φορείς για την επίτευξη των σκοπών του και την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους.
5. Η δημιουργία αντιπροσωπευτικών αθλητικών τμημάτων για την εκγύμναση των νέων όπως και τη συμμετοχή σε τουρνουά, ημερίδες, πρωταθλήματα στα Ολυμπιακά αγωνίσματα.
6. Η δημιουργία και λειτουργία Επιτροπών για την αξιοποίηση του συνολικού Αθλητικού δυναμικού του Δήμου.

Στον τομέα του περιβάλλοντος

1. Η εκπόνηση τοπικών προγραμμάτων για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
2. Η ίδρυση και λειτουργία δημοτικού εργαστηρίου για τα θέματα του περιβάλλοντος.
3. Η δημιουργία και λειτουργία κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πληροφόρησης.
4. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών του δήμου για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
5. Η υλοποίηση περιβαλλοντικών εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.
6. Η συνεργασία με άλλους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την προστασία των φυσικών πόρων του Δήμου και την προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων και εναρμονισμένων πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.
7. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και άλλους φορείς για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με το περιβάλλον (οικολογικός τουρισμός, περιβαλλοντικός, κ.α.).

Στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας

Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας, όπως η ανάθεση ερευνών και μελετών σε ερευνητικούς και λοιπούς φορείς και εταιρείες με σκοπό τη διερεύνηση αναπτυξιακών προοπτικών με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας προς όφελος των κατοίκων του Δήμου, τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες, η δημιουργία ή/και συμμετοχή σε δίκτυα συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας και τεχνολογίας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, κ.λπ.

Στον τομέα της Δημοτικής Συγκοινωνίας

Η άσκηση της αρμοδιότητας αυτής αφορά αποκλειστικά και μόνο τη χρήση μεταφορικών μέσων του Δήμου Κεφαλλονιάς ή των επιχειρήσεων του Δήμου και δεν συγχέεται με τη μέριμνα του Δήμου μέσω συμφωνιών και συμβάσεων με το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς. Συγκεκριμένα πρόκειται για κάλυψη περιστασιακών ή τακτικών αναγκών κατοίκων σε περιοχές απομακρυσμένες με δύσκολη πρόσβαση λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο