Ψηφίστηκε τελικά ο νέος κανονισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, διακοπές συνεδριάσεων, μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερες από 7 ώρες και από την οποία αποχώρησε η , ψηφίστηκε τελικά ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο από την παράταξη “Ισχυρή Κεφαλονιά”.

Σε αυτόν ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των συνεδριάσεων, ο χρόνος που διαθέτουν οι ομιλητές και η σειρά που ακολουθείται σε σχέση με την ημερήσια διάταξη, τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και τις τοποθετήσεις των συμβούλων.

Τα βασικά σημεία

 • Η ώρα του Δημάρχου, οι ερωτήσεις δηλαδή που απευθύνει η αντιπολίτευση στον Δήμαρχο, μεταφέρεται μετά τη συζήτηση για την ημερήσια διάταξη. Το σημείο αυτό αποτελούσε σημείο τριβής σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις αφού πολλοί υποστήριζαν ότι με αυτό τον τρόπο ο Δήμαρχος περιορίζει και φιμώνει το διάλογο, μεταφέροντας σε προχωρημένη ώρα τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική στον Δήμαρχο.
 • Ο χρόνος που θα διαθέτουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ως εξής:
  7 λεπτά για τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
  – 5 λεπτά
  για τον καινούργιο ρόλο των ειδικών αγορητών των παρατάξεων με επιπλέον 3 λεπτά για δευτερολογία
  – 3 λεπτά για παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβούλων
 • Ο αριθμός των πολιτών που χρειάζεται για να θέσουν ένα θέμα στην Ημερήσια Διάταξη αυξάνεται από 25, που πρότεινε το υπουργείο, σε 75. Εξαιρούνται, καθαρά τοπικά θέματα για τα οποία θα απαιτούνται 25 υπογραφές (ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε δεκτό το αίτημα του Νέστορα Βεντούρα).
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι περιορισμοί στο χρόνο δεν αφορούν στον Δήμαρχο και ότι ενώ οι δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι (Ρουχωτάς, ) ζήτησαν να λογαριάζονται ως ανεξάρτητος συνδυασμός, το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τον κανονισμό.