ΕΛΜΕ-ΚΙ: Επιτυχία είναι ο αγώνας για μαζικό λαϊκό αθλητισμό

Με ανακοίνωσή της η Ε.Λ.Μ.Ε. Κ.Ι. καυτηριάζει το γενικό κλίμα ευφορίας που επικρατεί στο νησί μετά την άνοδο του Ν.Ο. Αργοστολίου στην Α1 κατηγορία του πόλο. Η Ένωση των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης του νησιού σχολιάζει ότι παρά τη χαρά που προκαλεί στον λαό του νησιού η άνοδος της ομάδας, ταυτόχρονα αποτελεί και αποπροσανατολισμό του λαού, τη στιγμή που υπονομεύεται κάθε έννοια μαζικού αθλητισμού.

Αναφέρει την υποβάθμιση της φυσικής αγωγής στα σχολεία, και το κλείσιμο των τμημάτων αθλητριατικής διευκόλυνσης (ΤΑΔ), την κατάργηση των σχολικών αγώνων και μια σειρά άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στον τομέα του αθλητισμού.

Η ανακοίνωση

“Το ΔΣ της θεωρεί απαραίτητο να σχολιάσει με δύο λόγια μια σειρά διθυραμβικές ανακοινώσεις που αναφέρονται σε επαγγελματικά αθλητικά σωματεία, οι οποίες προωθούνται από διάφορες πλευρές κάνοντας λόγο γενικά περί «επιτυχιών στον τοπικό αθλητισμό». Ασφαλώς μία νίκη ή οποιαδήποτε πρόοδος τοπικής ομάδας / σωματείου γεμίζει με χαρά το λαό του νησιού. Αποτελεί όμως αποπροσανατολισμό του λαού και της νεολαίας και φαλκίδευση της ουσίας του αθλητισμού, η προώθηση της λογικής του επαγγελματικού αθλητισμού, του πρωταθλητισμού και της στήριξης των «ταλέντων» τη στιγμή που υπονομεύεται κάθε έννοια μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Ο αθλητισμός πριν απ’ όλα είναι δικαίωμα όλων για μια υγιεινή ζωή και για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Είναι δυνατόν να μην ακούγεται λέξη για την υποβάθμιση της φυσικής αγωγής στα σχολεία και για το κλείσιμο των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ); Είναι δυνατόν να υπάρχει αποσιώπηση της κατάργησης των σχολικών αγώνων και η σταθερή απουσία αθλιάτρων από όσες αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια συνολική τοποθέτηση για τη στήριξη του ερασιτεχνικού και σωματειακού αθλητισμού; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει καμία μνεία για το ενδεχόμενο το κολυμβητήριο να βρεθεί χωρίς πετρέλαιο ξανά το χειμώνα (δραματική περιστολή λειτουργικών δαπανών) ή να μην υπάρχουν επίσημες απαντήσεις σε δημοσιεύματα που έκαναν πρόσφατα λόγο για προβλήματα στον καθαρισμό του νερού; Είναι δυνατόν να μη θίγεται η απουσία αθλητικών υποδομών και η ανεπάρκεια συντήρησης των υπαρχόντων, Είναι δυνατόν, τέλος, να μην καταγγέλλεται η κυρίαρχη κατεύθυνση, τη στιγμή που διογκώνονται τα σκάνδαλα των μονοπωλιακών ομίλων στον αθλητισμό μαζί με τη σήψη και τη διαφθορά, στον ίδιο βαθμό που γιγαντώνονται οι παροχές;

Η λογική του αυτοσκοπού των επιτυχιών των ταλέντων και η σκόπιμη «απουσία» μιας συνολικής προσέγγισης για το ότι η αθλητική δραστηριότητα πρέπει να είναι ενταγμένη στο «ευ ζην» και στο «ευ αγωνίζεσθαι» οδηγεί, πάει χέρι – χέρι, με τα αναβολικά και το ντόπινγκ. Ας μην γίνει με τον τρόπο αυτό μια επιτυχία αφορμή για μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Και θυμίζουμε ότι το ζήτημα των αθλητικών σχολείων παρότι έχει συζητηθεί με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και έχει ληφθεί σχετική απόφαση ακόμη δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απαξίωση του αθλητισμού με το κλείσιμο του ΤΑΔ στο Ληξούρι και το «πριόνισμα» στο Αργοστόλι, θα έχει άμεση συνέχεια. Καταργείται οριστικά από Σεπτέμβρη και το ΤΑΔ στο Αργοστόλι, για να αντικατασταθεί από κάποια δομή που θα καλύπτει μόνο όσους μαθητές και μαθήτριες έχουν επιδόσεις πανελλαδικού επιπέδου!!!

Αντικειμενικά, λοιπόν ο τρόπος και το περιεχόμενο της «συζήτησης» που έχει ανοίξει, για τη διαμόρφωση ενός κλίματος ψεύτικης ευφορίας, είναι βούτυρο στην πολιτική της κυβέρνησης για να περάσει την αντιαθλητική – αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ. Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήρθε το θέμα των αθλητικών σχολείων στο δημοτικό συμβούλιο; Τι θέση παίρνουν οι δυνάμεις που σήμερα δημοκοπούν;

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να καταργήσει τον «άρτο» και όλες μαζί οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου έχουν αναλάβει να προωθήσουν τον «εθνικό στόχο» των «θεαμάτων». Φαίνεται ότι ο «έρωτας» της συναίνεσης συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων με την πολιτική της πλουτοκρατίας για τον «ποιοτικό» αθλητισμό τους οδηγεί στο να μένουν έκθετοι, αφού είναι απολύτως επιλεκτικοί στο πότε είναι λαλίστατοι και πότε σιωπούν ή απαιτούν από τους άλλους να περιορίσουν το λόγο τους.

Αργοστόλι 21/7/2011

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γαλιατσάτος Νικόλας”