Ενημέρωση για το σκαθάρι που κατατρώει τους φοίνικες.

Το επικίνδυνο σκαθάρι

Προειδοποίηση έστειλε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι που εντοπίστηκε στην Ηλεία και τους Παξούς.

Η προειδοποίηση αναφέρει πως τα φοινικοειδή που αγοράζονται θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό φυτοϋγείας ενώ δίνει και αναλυτικές πληροφορίες για το έντομο.
Αναλυτικότερα:

Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου εξελίσσεται στο εσωτερικό του φοινικοειδούς.  Τα θηλυκά γεννούν περίπου 300 αυγά και οι προνύμφες τρέφονται  από μαλακούς ιστούς. Τα ακμαία εξέρχονται από τα προσβεβλημένα φοινικοειδή  κατά τους φθινοπωρινούς μήνες  και έχουν δυνατότητα πτήσης 1000 μ..
Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της καρδιάς  του δένδρου και η κάμψη των παλιών φύλλων προς τα κάτω ,δίνοντας την όψη ομπρέλας . Ο μακροσκοπικός έλεγχος δεν εξασφαλίζει ότι τα φυτά δεν είναι προσβεβλημένα. Δυστυχώς όταν φθάσουμε στο σημείο της ανοικτής ομπρέλας τα φυτά έχουν καταστραφεί εντελώς και η καταστροφή  είναι μη αναστρέψιμη.
Ο έλεγχος διενεργείται στην στεφάνη (καρδιά) και στα νεαρά φύλλα για τυχόν φαγώματα, στις βάσεις των μεγαλύτερων φύλλων για τυχόν προσβολή (στοές) και στην περιοχή της στεφάνης και των φύλλων για τυχόν παρουσία προνυμφών ,νυμφών(κουκούλια) και ακμαίων. Ακόμη ακουστικός έλεγχος σε προχωρημένη προσβολή από τις προνύμφες που τρέφονται στο εσωτερικό του φυτού .
Λόγω της σοβαρότητας  της κατάστασης ,παρακαλούμε τους  υπεύθυνους των δήμων που έχουν στη περιοχή τους φοινικοειδή  καθώς και τους ξενοδόχους ,τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και κάθε ενδιαφερόμενο  να παρακολουθεί τα φυτά και οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα παρατηρήσει να το αναφέρει στην υπηρεσία μας.