Αφιέρωμα της ΕΡΤ στους σεισμούς του 1954 στην Κεφαλονιά (Video)

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο παρουσίασε η ΕΡΤ στο ψηφιακό της αρχείο (www.ert-archives.gr). Πρόκειται για ένα 5λεπτο αφιέρωμα στους σεισμούς του 1953 με μοναδικά πλάνα από επίκαιρα της εποχής, που περιγράφουν τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού αλλά και την προσπάθεια ανοικοδόμησης τα επόμενα χρόνια.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το αφιέρωμα.

Αναλυτική περιγραφή
Α. ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1953 ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ.
1. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1953. Ερείπια σπιτιών, πεσμένα καμπαναριά, σωροί από μπάζα στους δρόμους έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς σε ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ και ΙΘΑΚΗ. Πλάνα των κατεστραμμένων πόλεων της ΙΘΑΚΗΣ και του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.
2. Άνδρες του Ελληνικού στρατού εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στις πόλεις. Καθαρίζουν τους δρόμους από τα ερείπια και προχωρούν στην κατασκευή νέων σπιτιών.

Β. ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ (1958).
1. ΙΘΑΚΗ. Ουδέτερα πλάνα της πόλης. 2500 νέα σπίτια χτίστηκαν στη θέση 2000 σπιτιών που είχαν καταρρεύσει. Πλάνα του νεόκτιστου Οικοτροφείου και Γυμνασίου ΙΘΑΚΗΣ. Μαθητές στον προαύλιο χώρο. Πλάνα του Διοικητηρίου, του Υγειονομικού Σταθμού και της εκκλησιάς του Αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ μετά την ανοικοδόμηση. Το νέο λιμάνι της ΙΘΑΚΗΣ.
2. ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Πανοραμικό πλάνο της πόλης. Ανοικοδόμηση κτιρίων. Στη θέση 11. 000 κατεστραμμένων κατοικιών ανεγέρθηκαν 10. 500 νέες κατοικίες. Τα νέα κτήρια του Διοικητηρίου, του Δικαστικού Μεγάρου, της Πινακοθήκης, του Μεγάρου, του Δημαρχείου, της Αρχιεπισκοπής και του Φρουραρχείου. Η εκκλησία του Αγίου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και η πλατεία ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ.

Κεφαλονίτικα Νέα