Ριζικές αλλαγές στην ΕΡΤ – Κλείνει ΕΤ1 και Ραδιοτηλεόραση

Κλείσιμο της ΕΤ1 και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στα πολυμέσα και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας .
Σύμφωνα με τον Η. Μόσιαλο τα πολυμέσα θα αποτελέσουν τον νέο πυλώνα της ΕΡΤ.
Ειδικότερα για την τηλεόραση προβλέπεται ότι μετά την κατάργηση της ΕΤ1, οι πυλώνες της δημόσιας τηλεόρασης θα είναι πλέον η ΝΕΤ και η ΕΤ3, η οποία και θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.
Καταργούνται επίσης τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+», ενώ αναβαθμίζεται το «Πρίσμα». Παράλληλα, θα υπάρξουν συμπράξεις και με τα ιδιωτικά κανάλια.
Η ΕRT World θα αναβαθμιστεί, ενώ θα δοθεί έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι τα προγράμματα των καναλιών που καταργούνται (π.χ.«Ουράνιο Τόξο») θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.
Στο ραδιόφωνο αναβαθμίζεται η ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.
Την ίδια ώρα, συγχωνεύονται σε εννέα οι 19 υπάρχοντες περιφερειακοί σταθμοί, ενώ το πρόγραμμα αν και θα είναι ενιαίο θα διατηρήσει σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα τοπικά χαρακτηριστικά.
Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν και καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία.
Οι πέντε εναπομείναντες διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Καταργείται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, από την συγκεκριμένη κατάργηση αναμένεται  εξοικονόμηση της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο ήταν ζημιογόνο και σύμφωνα με τον Η.Μόσιαλο το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ανερχόταν σε 1,2 εκατ. ευρώ.
Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.


Mόσιαλος: Βασικοί πόλοι η ΝΕΤ και η ΕΤ-3 by newsview

Πηγή: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»