Βενιζέλος: Δεν αμφισβητούνται οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Κανένα ζήτημα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου δεν υφίσταται σχετικά με τις αξιώσεις που ήγειραν για την παροχή εγγυήσεων από την κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως διευκρίνισε ο σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Φινλανδία, τόνισε πως είναι μια διμερής συμφωνία που τέθηκε από τη Σκανδιναβική χώρα ως προϋπόθεση για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου.
«Οι Φινλανδοί είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια και τότε είχαν κληθεί να παράσχουν εγγυήσεις. Άρα στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral.

» Επειδή η κυβέρνηση είναι πολυκομματική, επειδή μετέχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση αυτή η οποία είναι νωπή, έγινε μεγάλο προεκλογικό αντικείμενο η βοήθεια προς την Ελλάδα και το collateral, και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις αξιώσεις παροχής εγγυήσεων από τις Αυστρία, Σλοβακία και Ολλανδία, επισήμανε πως η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας ακόμη εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο και πως οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την έγκριση των κρατών της Ευρωζώνης.  «Μη βιαζόμαστε γιατί οι διαδικασίες είναι ακόμα σε επώαση», τόνισε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε έμμεσα πως η στάση των εν λόγω κρατών δημιουργεί κάποια προβλήματα, λέγοντας πως «τίθεται ζήτημα κάθε φορά που η Ευρωζώνη δεν στέλνει καθαρά μηνύματα».

Όσον αφορά τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων μέσω του τρέχοντος προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Διευκρίνισε επίσης πως εάν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτό θα γίνει μέσω ειδικού οχήματος και με χρήματα από τον υφιστάμενο μηχανισμό.

«Δεν μιλάμε για έκτη δόση, αλλά για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας το Σεπτέμβριο» ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να βαθύνει την ελληνική ύφεση. «Τους προηγούμενους μήνες οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ύφεση το 2011 στο 3,8% -3,9%, πλέον η νέα εκτίμηση ξεπερνά το 4,5%, δήλωσε.
Επίσης ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα προβλήματα στις αποκλίσεις της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και στις πρόσθετες δυσκολίες που γεννά το υφεσιακό κλίμα θα αντιμετωπισθούν.

Παράλληλα προανήγγειλε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα και δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα εάν εφαρμόσουμε όσα ψηφίσαμε στην Βουλή» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν πρόσθετα τα μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Κεφαλονίτικα Νέα