Σύσκεψη στην Περιφέρεια με 3 υφυπουργούς για τις πυρκαγιές

Μέχρι τις 4.20’ τα ξημερώματα διήρκησε η σύσκεψη που έγινε χθες αργά το βράδυ στα γραφεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Σπυρίδωνα Σπύρου και τη συμμετοχή τριών υφυπουργών που έφτασαν εσπευσμένα από την Αθήνα, μετά το ξέσπασμα 25 συνολικά πυρκαγιών στην Κέρκυρα.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρ. Σπύρου, υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του τους υφυπουργούς Μανώλη Οθωνα, Προστασίας του Πολίτη, μαζί με το Γ.Γ. του ιδίου Υπουργείου, Θοδωρή Μπούφη, Κώστα Σπηλιώπουλο, Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Μανιάτη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Άντζελα Γκερέκου, Βουλευτή Κέρκυρας.
Οι τρεις υφυπουργοί και συγκεκριμένα: Ο Μανώλης Οθωνας, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μαζί με το Γ.Γ. του ιδίου Υπουργείου, Θοδωρή Μπούφη, ο Κώστας Σπηλιώπουλος, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Άντζελα Γκερέκου, Βουλευτής Κέρκυρας, έφτασαν στην Κέρκυρα αργά το βράδυ, μετά, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, από εντολή του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να εξετάσουν επιτόπου την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, να συντονίσουν από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτελεσματική καταστολής τους και να περιοδεύσουν στα σημεία καταστροφής.
Παρόντες στη σύσκεψη αυτή ήταν και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στυλιανός Στεφανίδης, ο οποίος είχε φτάσει νωρίτερα στο νησί, καθώς και οι Αστυνομικές Αρχές της Περιφέρειας και την Κέρκυρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επίσης, εσπευσμένα από τα σημεία των πυρκαγιών, έφτασαν στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Ι.Ν. Νίκος Μηλιώτης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Αιμιλία Μόσχου και Μαρία Καταβάτη.
Η σύσκεψη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την έκταση των καταστροφών που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, που φτάνουν τα 350 στρέμματα πευκοδάσους στο Κομπίτσι, καθώς και 1000 περίπου στρέμματα με ελαιόδενδρα στην περιοχή των Λακώνων, ενώ μεγάλες δυνάμεις βρισκόταν επιτόπου για τον έλεγχο των πυργκαγιών.


 Όλοι μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο που πλήττει τα Ιόνια Νησιά
«Οι πολλαπλές αναφλέξεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε γειτονικά σημεία σχεδόν σε όλα τα νησιά του Ιονίου, η ανεύρεση σπίρτων στα σημεία των πυρκαγιών, είναι», είπε ο κ. Οθωνας, «σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο στα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά), χωρίς, ωστόσο, να έχουν εξακριβωθεί τα κίνητρα των εμπρηστών».
Ο περιφερειάρχης
«Ο εντοπισμός των εμπρηστών και η παραδειγματική τιμωρία τους πρέπει να είναι παράλληλη – με την κατάσβεση των πυρκαγιών – μέριμνα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος εξήρε το έργο των πυροσβεστών που άοκνα και επί πολλές ώρες έδωναν σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ ενισχύσεις αναμένοντα να φτάσουν σήμερα στο νησί από τη Θεσσαλονίκη.