Γ. Τσιλιμιδός: 800.000 ευρώ το κόστος των εποχικών για τον χειμώνα – Σε στάση πληρωμών θα φτάσει ο Δήμος

Επίθεση κατά της Δημοτικής αρχής έκανε ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου Γ. Τσιλιμιδός. Ο κ. Τσιλιμιδός σχολίασε την απόφαση να προσληφθούν 73 εποχικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το χειμώνα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «Φαλκιδεύεται η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου αφού το οικονομικό κόστος θα ανέλθει περί τις 800.000€ κάτι που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών των μισθών των ήδη εργαζομένων και των προμηθευτών. »
Η ανακοίνωση
Κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες η είδηση πως ο πρόκειται να προσλάβει 73 συμβασιούχους χρονικής διάρκειας 8 μηνών.
Μάλιστα έγινα και εγώ αποδέκτης ερωτήσεων ενδιαφερομένων συμπολιτών λόγω της προηγούμενης ιδιότητας μου για το πώς μπορεί και τι χρειάζεται κάποιος για να συμμετάσχει.
Δεν πίστευα στα αφτιά μου και νόμιζα ότι πρόκειται περί συγχύσεως, επειδή είχε ήδη βγει προκήρυξη για 20 εργαζόμενους που έχει υλοποιηθεί (ναυαγοσώστες, εργάτες κλπ) και θεώρησα ότι έχει υπάρξει παρανόηση με αυτήν.
Αναζήτησα έγκυρη έγγραφη πληροφόρηση στο διαδίκτυο επ’αυτού και με έκπληξη μου διάβασα σχετικό κείμενο του οποίου παραθέτω σχετικό απόσπασμα.
«Mε 73 εποχικούς θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες του ο Δήμος Κεφαλονιάς, ο οποίος θα προσλάβει εποχικό προσωπικό Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων. Η πλειονότητα των θέσεων αφορά Εργάτες Καθαριότητας. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 45 Εργάτες Καθαριότητας, εκ των οποίων οι οκτώ θα απασχοληθούν για πέντε μήνες, οι 12 για διάστημα οκτώ μηνών και οι 25 για διάρκεια έξι μηνών.

Ακόμη, θα προσληφθούν πέντε ΔΕ Οδηγοί (με δίπλωμα Γ’ και Ε΄ κατηγορίας), τέσσερις ΔΕ Χειριστές Μηχανημάτων Eργων (Φορτωτή, Εκσκαφέα JCB), επτά Εργάτες Πολιτικής Προστασίας ΥΕ, δύο Εργάτες Γενικών Καθηκόντων ΥΕ, δύο Οδηγοί Λεωφορείων ΔΕ, δύο Οδηγοί Απορριμματοφόρων ΔΕ και δύο Χειριστές Μηχανημάτων Εργων (Γκρέιντερ).

Από μία θέση θα μοιραστούν οι ειδικότητες: ΔΕ Τεχνιτών Υδραυλικών, ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Eργων (Προωθητή Γαιών Caterpillar), ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Eργων (Σαρώθρου) και ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών.

Να επισημανθεί ότι για τις 45 θέσεις των Εργατών Καθαριότητας δεν απαιτούνται τυπικά προσόντα.» Η δε προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων λήγει 17 Αυγούστου.

Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι δεν παρακολούθησα έγκαιρα και με συνέπεια τα γεγονότα αφού είχαν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις σε προγενέστερο χρόνο και η μπαχαλοποίηση του δημοτικού συμβουλίου με την συνακόλουθη απαξίωση των δημοτικών τεκταινομένων δεν αποτελεί την καλλίτερη δικαιολογία για μένα.
Όμως τα συμπεράσματα είναι αβίαστα και οδυνηρά

Εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς και η Δημοτική αρχή αφού σε όλους τους τόνους κατήγγελλαν τους προκατόχους τους ότι τους παρέδωσαν υπερβολικό προσωπικό αναντίστοιχο με το μέγεθος του Δήμου. Έρχεται τώρα να αυτοδιαψευσθεί επιδεικνύοντας πολιτική αφερεγγυότητα με την χαρακτηριστική αυτή διάσταση λόγων και έργων ζητώντας να του εγκριθούν επιπλέον ως εποχικοί περί το 20% του υπάρχοντος δυναμικού υπαλλήλων

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίσθηση ευθύνης αφού οι προσλήψεις θα γίνουν σε χρόνο που δεν χρειάζονται. Οι προσλαμβανόμενοι θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Δήμο την χειμερινή περίοδο!!! αντί της καλοκαιρινής που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και ήδη οδηγείται στο τέλος της.

Φαλκιδεύεται η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου αφού το οικονομικό κόστος θα ανέλθει περί τις 800.000€ κάτι που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών των μισθών των ήδη εργαζομένων και των προμηθευτών. Ειρήσθω έν παρόδω ότι αναμένεται και η πρόσληψη αρκετών εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος. Η άγνοια η ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι το ίδιο επικίνδυνοι και καταστροφικοί ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Άμεση συναυτουργία στο έγκλημα της μείζονος αντιπολίτευσης που συναινεί αφού έχει υπερψηφίσει τις αποφάσεις δείχνοντας ανυπαρξία σε αυτά τα ουσιώδη πολιτικά θέματα. Είναι δέσμια του λαϊκισμού του εφήμερου πολιτικού κόστους, εκφράζοντας αντιπολιτευτικό λόγο που καθορίζεται από αυτά και το πλέγμα των εμπαθειών και συμπαθειών της καθώς και της έκδηλης αγωνίας για εξουσίας. Κονιορτοποιεί δε έτσι την κομπορρημοσύνη της περί «νοικοκυριού» «γνώσης» κλπ.

Βαριά ευθύνη έχει ο Υπουργός της κυβέρνησης κ. Ραγκούσης που επί υπουργίας του υπεγράφη τέτοια απόφαση. Όταν ο Δήμος Κεφαλονιάς σύμφωνα με τους κανόνες του κατετάγη στους υπερχρεωμένους με ρητή απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και με το σταγονόμετρο συμβασιούχων θέτει εν αμφιβόλω με την υπογραφή του την πολιτική βούληση αλλά και την ικανότητα για εξυγίανση, δημοσιονομική πειθαρχία της αυτοδιοίκησης. Αυτού του είδους οι πρακτικές κρατούν τις δημόσιες δαπάνες μη μειούμενες και οδηγούν τους φόρους των πολιτών σε τρύπιο καλάθι.

Όσο δε για τις πιθανές αιτιάσεις περί ανεργίας αυτή δεν καταπολεμάται με αθρόες προσλήψεις μη αναγκαίων εποχικών αλλά με αναπτυξιακά προγράμματα και στοχευμένες πολιτικές.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το πολιτικό δυναμικό της χώρας και στο σύνολο της και τοπικά δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στα πολυποίκιλα προβλήματα που μας μαστίζουν. Είναι εγκλωβισμένο στην λογική της παλιάς Ελλάδας και οδηγεί την χώρα και τις δομές της με τις πολιτικές και τις πρακτικές του στην άβυσσο. Η ανάγκη να απέλθει η πλειοψηφία του είναι αδήριτη.

ΥΓ: Κάνω έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις μην προχωρήσει σε υλοποίηση αυτή η απόφαση. Θα είναι μια γενναιόφρονα πράξη που θα δείξει ότι υπάρχουν τα ελάχιστα ανακλαστικά για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Κεφαλονίτικα Νέα