Ο Γιοσιχίκο Νόντα νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (και έκτος τα τελευταία πέντε χρόνια) είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών και Γεωργίας, Γιοσιχίκο Νόντα, μετά την επικράτησή του επί του υπουργού Εμπορίου, Μπάνρι Καϊέντα, σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.

Κανείς από τους –αρχικά- πέντε υποψήφιους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και έτσι οι δύο επικρατέστεροι (ο Μπάνρι Καϊέντα και ο Γιοσιχίκο Νόντα) αναμετρήθηκαν σε δεύτερο γύρο, όπου ο υπουργός Οικονομικών απέσπασε 215 ψήφους με τον 62χρονο Μπάνρι Καϊέντα να αποσπά 177 ψήφους (σε σύνολο 395).
Στον πρώτο γύρο ο Μπάνρι Καϊέντα προηγήθηκε με 143 ψήφους, έναντι του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος είχε εξασφαλίσει 102 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.
Ο 54χρονος υπουργός Οικονομικών θα ανακηρυχθεί πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, την Τρίτη από το Κοινοβούλιο.

Ο 49χρονος Σεΐτζι Μαεχάρα, που συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτικότητας, δεν κατάφερε τελικά να αποσπάσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Ναότο Καν, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από 15 μήνες στην πρωθυπουργία.

Ο νέος πρωθυπουργός θα κληρονομήσει μια χώρα με τεράστιο δημόσιο χρέος και σοβαρά προβλήματα από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το 1986 στη Φουκουσίμα.