Θερίζει ο περονόσπορος την αμπελουργία – Μεγάλες οι ζημιές και στην Κεφαλονιά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», εκτεταμένες είναι οι ζημιές στην παραγωγή σταφυλιών εξαιτίας του περονόσπορου.

Στην , η εφημερίδα μιλάει για 100% καταστροφή της ποικιλίας τσαούσι και γουστολίδι ενώ στη βασική ποικιλία ρομπόλα στη ζώνη ΠΟΠ, οι ζημιές καλύπτουν το 50% – 60%. Από τους 580 τόνους ρομπόλα θα συγκομιστούν 240 τόνοι.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας παρατηρούνται καταστροφές και μείωση της παραγωγής η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% (Ανατολική Κρήτη – κυρίως Σητεία και Ηράκλειο, Ερυθρές Βοιωτίας κ.α.)

Τα προβλήματα με τον περονόσπορο έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αμπελουργός, όπως η διακοπή δανειοδότησης από τις τράπεζες, η πολύ χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος και η έλλειψη ρευστού στους συνεταιρισμούς και τις οινοβιομηχανίες. Πολλοί παραγωγοί φέτος, άφησαν απροστάτευτα τα αμπέλια τους λόγω έλλειψης χρημάτων για τους ψεκασμούς αλλά και λόγω της απογοήτευσης που υπάρχει για τις χαμηλές τιμές πώλησης. Τα οινοστάφυλα πέρυσι έφτασαν να πωλούνται 9 λεπτά το κιλό, όταν 3 χρόνια πριν η τιμή πώλησης έφτανε τα 30 λεπτά.

Κεφαλονίτικα Νέα με πληροφορίες από Ελευθεροτυπία Αγρότυπος