Ιδανική για Επενδύσεις στα Οικιακά Φωτοβολταϊκά η Ελλάδα, Σύμφωνα με Διεθνή Μελέτη

Στη δεύτερη θέση διεθνώς κατατάσσεται η , όσον αφορά τις επιστροφές για τους επενδυτές στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με βάση έρευνα της εταιρείας Lux Research, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «άξια να επενδύσει κανείς», λόγω των υψηλών επιδοτούμενων τιμών, ενώ ο δείκτης επιστροφής της επένδυσης ( IRR) αγγίζει το 32%. Πρώτη στη σχετική κατηγορία αναδεικνύεται η Αυστραλία με 52%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα και το Οντάριο του Καναδά.
Στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων, η πρωτιά ανήκει στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ με επιστροφές 42% και ακολουθούν η Πορτογαλία (37%) και η Χαβάη (34%). Επίσης, στον χώρο της θεμελίωσης των φ/β πάρκων, τρίτη διεθνώς είναι η Κύπρος με IRR 44%, όπως τονίζει η Lux στην έρευνά της.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που αναφέρονται είναι ότι σε διεθνές επίπεδο δεν απαιτείται να φτάσουν τα φωτοβολταϊκά το grid parity, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται ο κλάδος. Η Lux αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της Βραζιλίας, η οποία δεν προσφέρει επιδοτήσεις, αλλά παρόλα αυτά οι εταιρείες εμφανίζουν σημαντικά κέρδη.
Τέλος, η εταιρεία αναμένει ετήσια ανάπτυξη 15,5% μέχρι το 2016, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να αγγίξει τα 37,5 GW από 15,8 GW το 2010.

Πηγή: energia.gr