Συναυλία της Φιλαρμονικής – Πολλά τα φάλτσα (video)

Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, η συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Κεφαλονιάς. Η μπάντα παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα με μουσική Ελλήνων και ξένων συνθετών, γνωστά κινηματογραφικά θέματα και ορισμένα jazz κομμάτια.

Η ορχήστρα αποτελείται από μουσικούς κάθε ηλικίας, η μαέστρος είναι καινούργια και γι’ αυτό τα ελαφρυντικά είναι πολλά, όμως από την άλλη πλευρά εξίσου πολλά ήταν και τα φάλτσα, ειδικά σε πιο δύσκολα κομμάτια.
Κάποιοι από τους μουσικούς βρίσκονταν σε άλλο τονικό σύμπαν, η μαέστρος Αλεξίου – Ζωΐτσα Μαρτσέλου έκανε φιλότιμη προσπάθεια για να συντονίσει ρυθμικά την μπάντα (και σε αρκετό μεγάλο βαθμό το κατάφερε) όμως το αποτέλεσμα στα περισσότερα κομμάτια ήταν κάτω του μετρίου και σε αυτό φάνηκε να φταίει η προετοιμασία. Ειδικά προς το τέλος, το Φάντασμα της Όπερας έμοιαζε, πράγματι, να περιφέρεται αγριεμένο πάνω από την κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Είναι κρίμα, γιατί ο κόσμος, όσες φορές έχουμε παρακολουθήσει τη μπάντα της Φιλαρμονικής, την αγκαλιάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά τόσο από τη μαέστρο όσο κυρίως από τους μουσικούς.
Ίσως ένα μικρότερο πρόγραμμα που θα έχει δουλευτεί περισσότερο να βοηθήσει.

Η σημασία της ύπαρξης της Φιλαρμονικής, ειδικά μετά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για το κλείσιμό της, είναι μεγάλη. Η μπάντα της Φιλαρμονικής θα πρέπει να συνεχίσει γιατί δίνει στα νέα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους τη χαρά της συνύπαρξης μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός, τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με μουσικά έργα ιδιαίτερης αξίας αλλά και γιατί τα απομακρύνει από το μοναχικό δρόμο των ωδείων. Η μουσική μπορεί να απαιτεί συστηματική και μοναχική μελέτη, κάτι που φάνηκε να λείπει σε αρκετούς από τους μουσικούς, έχει ανάγκη όμως τη δημόσια έκθεση και έκφραση.
Και σε αυτό η Φιλαρμονική Κεφαλονιάς μπορεί και πρέπει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Λουκάς Αθανασίου για τα Κεφαλονίτικα Νέα