Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά: Πολιτιστικός Μεσαίωνας στο Δήμο Κεφαλονιάς – Ο Δήμος κλείνει το κολυμβητήριο

Για πολιτιστικό μεσαίωνα μιλάει η «» με αφορμή το διετές πρόγραμμα δράσης για τον πολιτισμό που ψήφισε η Δημοτική Αρχή. Η παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δήμο κατηγορεί την παράταξη της πλειοψηφίας ότι συνέταξε ένα πρόγραμμα στο πόδι αποκλείοντας από αυτό τους ντόπιους δημιουργούς αλλά και τους ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και της επιστήμης.
Σημειώνει ότι στην ουσία κλείνει το κολυμβητήριο, αλλά και όλες τις αθλητικές δομές του Δήμου. Κατηγορεί επίσης ότι μετέτρεψε το μισό θέατρο Αργοστολίου σε τόπο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και πως υιοθέτησε σαν σύμβολο τον κοχλία του Αρχιμήδη χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Το δελτίο τύπου
Τις πραγματικές της προθέσεις και προτεραιότητες για τον πολιτισμό της Κεφαλλονιάς έδειξε η Δημοτική αρχή. Κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψήφισε ένα διετές πρόγραμμα δράσης (2011-2012) πού οδηγεί τον τομέα του πολιτισμού σε ουσιαστική διάλυση.
• Συντάχθηκε στο πόδι, με λογιστική αντίληψη, χωρίς καμιά συνεργασία, ούτε με αιρετούς ούτε με τους πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους και φορείς πολιτισμού που ενεργοποιούνται στην Κεφαλονιά.
• Διατηρεί, δήθεν, τις υπάρχουσες πολιτιστικές δομές των πρώην Δήμων, με μειωμένο προσωπικό και συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης, γεγονός που οδηγεί στην σταδιακή υποβάθμιση και εκφυλισμό τους.
• Δεν είναι αποτέλεσμα κανενός σχεδιασμού για ολόκληρο τον Δήμο, γεγονός που στερεί την περιφέρεια της Κεφαλονιάς, ιδίως τη νεολαία, από τη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα.
• Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιορίζονται τον μεν χειμώνα στις συνηθισμένες (Χριστούγεννα και Καρναβάλι) το δε καλοκαίρι σε σκόρπιες και ασύνδετες αναφορές ότι θα «διατηρηθούν οι πιο σημαντικές από όσες γίνονταν».
• Αγνοούνται παντελώς οι ντόπιοι δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων της τέχνης και της επιστήμης.
Στον τομέα του αθλητισμού τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Ουσιαστικά κλείνει το κολυμβητήριο.
Δεν προβλέπεται να λειτουργήσει καμιά Δημοτική αθλητική δομή.
Οι μόνες αθλητικές αναφορές είναι αόριστη «συνεργασία και βοήθεια στα αθλητικά σωματεία».
Βεβαίως, η Δημοτική αρχή είχε δείξει πολύ ενωρίς τις προτεραιότητές της στον πολιτισμό.
• Μετέτρεψε αυθαίρετα, πριν ακόμη αναλάβει, το κτίριο της τράπεζας, που αγοράστηκε από το Δήμο Αργοστολίου για πινακοθήκη , σε γραφείο Δημάρχου.
• Μετέτρεψε το μισό θέατρο Αργοστολίου σε τόπο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών.
• Διαφημίζει, συμμετέχει και περηφανεύεται για τα περίφημα καλλιστεία που έγιναν στο Ληξούρι.
• Υιοθετεί σαν σήμα και σύμβολο της νέας Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης τον ….κοχλία του Αρχιμήδη ! Και αυτό , όπως το έμβλημα του Δήμου, σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της επιχείρησης, χωρίς να ερωτηθεί κανένας!
Η επίκληση της πράγματι δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν απαλλάσσει την Δημοτική αρχή από την ευθύνη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού με ποιότητα στόχους και συμμετοχή.
Αντίθετα δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να επιφέρει στην Κεφαλονιά πολιτιστικό μεσαίωνα.
Τέλος, η Δημοτική πλειοψηφία δεν βρήκε ούτε μια καλή κουβέντα να πει για τις πολιτιστικές και αθλητικές δομές και υποδομές που παραλαμβάνει.
Θέατρα, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, πολύτιμο αρχειακό υλικό, φιλαρμονικές, χορευτικά-θεατρικά-αθλητικά τμήματα κοσμούν ολόκληρο το νησί μας. Κατασκευάστηκαν βεβαίως με χρήματα του ελληνικού λαού, φέρουν όμως την σφραγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων που την υπηρέτησαν διαχρονικά. Και τους οφείλεται έπαινος.
Η παράταξή μας θεωρεί τον πολιτισμό ως κορυφαία προτεραιότητα του Δήμου.
Είναι κατ’ εξοχήν θέμα που πρέπει να μας ενώνει και μοναδική ευκαιρία να σχεδιαστούν με μεράκι και όρεξη οι αντίστοιχες δράσεις για όλο το νησί με ποιότητα και ευθύνη. Αυτή την ιερή παρακαταθήκη οφείλουμε να φυλάξουμε με κάθε τρόπο σαν κόσμημα και κεφάλαιο των Κεφαλλήνων.

Κεφαλονίτικα Νέα