Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από το , τη ΝΔ, τον και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Το νέο νομοσχέδιο εισάγει αρκετές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή πρυτάνεων μετά από την προεπιλογή του Συμβουλίου και τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.
Παράλληλα, θα υπάρξει η δυνατότητα σύντομων σπουδών, που θα ολοκληρώνονται στα τρία χρόνια με κανονικό πτυχίο, για όσα ιδρύματα το αποφασίσουν, ενώ θα ιδρυθούν σχολές διά βίου μάθησης. Επιπλέον, θα καταργηθεί η ιδιότητα του «αιώνιου φοιτητή», καθώς οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να τελειώσουν τη σχολή τους έως τέσσερα εξάμηνα σπουδών περισσότερα από τον κανονικό χρόνο.
Αναφορικά με τα ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι «τα ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστήμια, αλλά έχουν άλλους σκοπούς. Είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε πραγματική απόδοση, αν ο στόχος μας είναι να κάνουμε το ένα ομοιότυπο του άλλου. Δεν πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα συνδεθούν τα ΤΕΙ με την τοπική ανάπτυξη π.χ. στον αγροτικό τομέα που είναι τόσο σημαντικός; Από την ιχθυοκομία, μέχρι τους οινολόγους, θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ανάλογους φορείς. Σε κανέναν δεν στοιχίζει να ζητήσει να πάρουν διδακτορικό. Αυτό όμως θα σημαίνει πως αναβαθμίστηκαν; Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν μια πολύ μικρή πορεία, αρχίζουν όμως και μπαίνουν, δόθηκε ο δεύτερος κύκλος μεταπτυχιακών και πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στον τρίτο κύκλο, με σχετική ωρίμανση του δεύτερου».