Επερώτηση Θ. Γαλιατσάτου για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου κατέθεσε ο , ζητώντας ενημέρωση για το θέμα των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στο Ιόνιο.

Η επερώτηση
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές και οι ενδείξεις γύρω από δραστηριότητες που σχετίζονται με έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο , φυσικό αέριο) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Ειδικότερες αναφορές γίνονται για περιοχές που αποτελούν ζωτικό χώρο των νησιών μας ,όπως η περιοχή των Διαπόντιων νησιών, η περιοχή νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και η περιοχή ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο.
Επειδή το θέμα σχετίζεται άμεσα με την εξωτερική πολιτική της χώρας ,την καλή γειτονία και φυσικά την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.(βλέπε την ακυρωθείσα συμφωνία συνεκμετάλλευσης Ελλάδας-Αλβανίας, καθορισμός ΑΟΖ )
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες διαδικασίες εξελίσσονται στην περιοχή μας με τελευταία την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών το 1997 για ερευνητικές γεωτρήσεις (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Πατραϊκός κόλπος) σε δυο εταιρείες του εξωτερικού, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για αποτελέσματα των ερευνών.
Επειδή τόσο οι ερευνητικές αυτές δραστηριότητες, όσο και κυρίως η πραγματοποίηση της εκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική παρέμβαση με ορατούς κινδύνους περιβαλλοντικής αλλοίωσης και καταστροφής.
Επειδή η ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιόνιων νησιών ανατρέπει το σημερινό αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή καθώς και τις μέχρι τώρα εκφρασμένες στρατηγικές ανάπτυξης των κάθε είδους συλλογικών φορέων.

Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους πιστεύουμε ότι απαιτείται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Σας επερωτώ κ. περιφερειάρχα αν και πότε είναι στις προθέσεις σας να ενημερώσετε τους πολίτες των Ιόνιων νήσων;
Θεωρούμε ότι το πρέπει να συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση με την συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των περιφερειακών φορέων.

Οι πολίτες των Ιονίων νησιών πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην γειτονιά τους και πως καθορίζεται το παρόν και το μέλλον τους!

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α

  

Κεφαλονίτικα Νέα