Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Το άνοιγμα των χρηματιστηρίων βρήκε τους δείκτες των μετοχών και τις τιμές του πετρελαίου σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας των έντονων ανησυχιών για την πορεία των προγραμμάτων στήριξης στην Ευρωζώνη, αλλά και της υποβάθμισης των προοπτικών για την αμερικανική οικονομία από δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Οι έντονες αναταράξεις ανάγκασαν την Ιαπωνία να απευθύνει έκκληση για συντονισμένη δράση από τις χώρες του G7.
Το ενδεχόμενο για νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και το πακέτο μέτρων εξοικονόμησης δαπανών και στήριξης της οικονομίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας, αποκλιμάκωσαν σε ένα βαθμό τις πιέσεις, χωρίς όμως να προσφέρουν στήριγμα διαρκείας.
Η μόνη «σταθερά» παρέμεινε ο χρυσός, η τιμή του οποίου κάλπασε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 1.877 δολάρια η ουγκιά. Στις αγορές μετοχών τα ταμπλό έως και νωρίς το απόγευμα έδειχναν «βαθύ κόκκινο». Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από την Ασία, με το Νikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 2,5%, το Hang Seng περίπου 3% και τον Kospi στη Σεούλ να κάνει «βουτιά» 6%

Κεφαλονίτικα Νέα