Εμπορικός Σύλλογος Πόρου: Κάτι τρέχει με τον Πόρο…

Την έντονη ανησυχία του για την έλλειψη υποδομών στο λιμάνι αλλά και την τύχη των 850.000 ευρώ που ήταν δεσμευμένα για την κατασκευή του νέου λιμένα στον Πόρο, από το Ταμείο, εκφράζει ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση

Την Τρίτη 2 Αυγούστου ζήσαμε στο λιμάνι του Πόρου για ακόμη μια φορά τριτοκοσμικές εικόνες με δεκάδες πλεονάζοντα τουριστικά σκάφη να προσπαθούν να δέσουν μέχρι τα αγρία μεσάνυχτα, άλλα να αποχωρούν, μικροατυχήματα και συγκρούσεις σκαφών λόγω έλλειψης χώρου, ανθρώπους να τσακώνονται για μια ελεύθερη δέστρα και το μοναδικό λάστιχο νερού.

Tο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και το μόνο με έτοιμη λιμενική υποδομή για τουριστικό αγκυροβόλιο, είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του. Όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της Κεφαλονιάς έχουν έστω μια στοιχειώδη υποδομή για την υποδοχή τουριστικών σκαφών. Ο που σύμφωνα με όλες τις εταιρείες ενοικίασης και διαχείρισης σκαφών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, είναι το ιδανικότερο γεωγραφικά και χωροταξικά λιμάνι σε όλο το κεντρικό Ιόνιο για να φιλοξενεί τουριστικά σκάφη, είναι εντελώς αποκλεισμένος από αυτή την αγορά.

Το λιμενικό ταμείο Κεφαλονιάς με τεράστια έσοδα από τον Πόρο και ένα πολύ μεγάλο ταμειακό διαθέσιμο επί προεδρίας κ. Αρτελάρη ειδικά δεσμευμένο ύστερα από συμφωνία με τον τ. Δήμο Ελειού-Πρόννων μόνο για λιμενικά έργα στον Πόρο αφού θα κατασκευαζόταν ο νέος λιμένας, μας έχει ξεχάσει εντελώς. Που «φυλάσσονται» αυτά τα χρήματα, 850.000 ευρώ περίπου; Σε ποιο κωδικό βρίσκονται και γιατί δεν διατίθενται επιτέλους για το σκοπό που είχαν δεσμευθεί; Τι έχει αλλάξει από τότε, με ποιού/ποιών απόφαση και ποια ενημέρωση είχε η περιοχή μας για οτιδήποτε;

Άραγε γιατί δεν υπάρχει έστω ένας εκπρόσωπος από την περιοχή μας στο ΔΣ του ταμείου και πως αποφασίζονται πράγματα από το λιμενικό ταμείο χωρίς να κατατίθεται η άποψη της περιοχής μας, του βασικότερου εμπορικού λιμανιού της Κεφαλονιάς και αιμοδότη του λιμενικού ταμείου επί τόσα χρόνια; Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν όλα αυτά τα ακατανόητα πράγματα; Μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματική η αντιμετώπιση της περιοχής μας σε σχέση με αυτό το γεγονός;

Αλλού βλέπουμε τη μέγιστη φροντίδα και ενδιαφέρον για διακοσμητικά (!!!) συντριβάνια και έξοδα για εγκαταστάσεις ώστε να έχει ο καθένας τη… «βαρκούλα» του, με τυμπανοκρουσίες στον τοπικό τύπο, ενώ την ίδια ώρα στον Πόρο σε λίγο θα σχηματιστεί παραλία στο παλιό λιμάνι και δεν συμβαίνει τίποτα. Υποδομές για παροχή ρεύματος και νερού (τα αυτονόητα) στα τουριστικά σκάφη ανύπαρκτες… πλωτές εξέδρες που όλο έρχονται και μετά βγάζουν πόδια και εξαφανίζονται. Ζώνες, μελέτες και χαράξεις που καθυστερούν χρόνια και σχετικά έγγραφα που «εξαφανίζονται» ή «χάνονται». Απίστευτες δικαιολογίες που εξοργίζουν ακόμα και τους πιο συγκαταβατικούς ανθρώπους και εξαφανίζουν κάθε περιθώριο καλής πίστης και συνεργασίας.

Σε μια χρονιά που η αύξηση της κίνησης μικρών τουριστικών σκαφών στο λιμάνι του Πόρου αγγίζει το 30% υφιστάμεθα αποκλεισμό και από τις αυτονόητες ανταποδοτικές επενδύσεις και από την έστω τυπική μας συμμετοχή ως περιοχή στη λήψη αποφάσεων. Ο τόπος μας εμποδίζεται να κρατήσει και να αναπτύξει αυτό το είδος τουρισμού που είναι από τα τελευταία που μπορεί να στηρίξει τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Το λιμενικό ταμείο Κεφαλονιάς ως υπεύθυνος φορέας για τα λιμάνια στο νησί και διαχειριστής σχετικών κονδυλίων και εσόδων, είναι υποχρεωμένο να αποκαταστήσει αμέσως αυτές τις αδικίες μέχρι κεραίας.

Αν δεν καταστεί ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση και απόλυτη καταστατική κατοχύρωση ότι από τα διαθέσιμα του λιμενικού ταμείο ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ θα επενδύονται ή θα δεσμεύονται για τον Πόρο όσα του αναλογούν δίκαια και αντικειμενικά, ο σύλλογός μας θα αντιδράσει με όποιο τρόπο είναι δυνατό και νόμιμο. Επιπλέον θα αποδοθούν αναδρομικά όσα μας οφείλονται ως τοπική οικονομία. Δεν γίνεται πλέον ανεκτό να επενδύονται χρήματα σε λιμάνια (και όχι μόνο) της Κεφαλονιάς που έχουν πλήθος από άλλες αναπτυξιακές διεξόδους και ο Πόρος που βιώνει ήδη μια συστημική τουριστική/οικονομική κρίση να στερείται το βασικό του αναπτυξιακό πλεονέκτημα και επιπλέον αυτό να απαξιώνεται. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από μια πλήρη και σωστή επένδυση και όχι να λέει ευχαριστώ σε μερεμέτια, «τυράκια» και «χάρες».

Εδώ και χρόνια ο Πόρος είναι η αγελάδα που παράγει γάλα για το λιμενικό ταμείο και ανταποδοτικά δεν έχει δει παρά 10 ξύλινα παγκάκια… Αναρωτιόμαστε ποιος λογικός άνθρωπος θα παρέλειπε να συμπεριλάβει στο ΔΣ του λιμενικού ταμείου (τουλάχιστον) έναν εκπρόσωπο από το μεγαλύτερο λιμάνι της Κεφαλονιάς που να έχει τη δυνατότητα και το αυτονόητο δικαίωμα να μεταφέρει την άποψη της περιοχής μας. Από ότι φαίνεται κάποιοι μηχανισμοί λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας μας και των επιχειρήσεων της και η διαφυγή κερδών που υφίσταται ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας συνιστά διαρκές συνειδητό αδίκημα από αυτούς που το διαπράττουν…

Θα επανέλθουμε σύντομα με αυτό το θέμα λεπτομερώς όπως και ακόμα περισσότερο με άλλα «περίεργα» που συμβαίνουν εις βάρος της περιοχής μας. Δεν γίνεται πλέον να παριστάνουμε τα άλαλα και καλόβουλα ερίφια. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε στο βαθμό που μας αναλογεί τα συμφέροντα των μελών μας και του τόπου που ζούμε. Ξώμερο δεν γινόμαστε ξανά και αυτό να το βάλουν καλά στο κεφάλι τους ορισμένοι…

Κεφαλονίτικα Νέα