Ο Σκανδαλίδης για τους βαμβακοπαραγωγούς

H καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς λόγω των ζημιών που υπέστησαν τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010, όσο και από το πράσινο σκουλήκι θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση 32 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

 Και πρόσθεσε «στόχος μας είναι το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών για το έτος 2010 να μην μειωθεί σε σχέση με το εισόδημα του έτους 2009 (αξία της παραγωγής τους, συνδεμένη και ασύνδετη (στρεμματική) ενίσχυση που έλαβαν για το 2009).

 Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των βαμβακοπαραγωγών και υποσχέθηκε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν με τους τρόπους που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή:

*οι ζημιές που οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις και καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ

*οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) έτους 2010.

Σε ότι αφορά το αρχικό χρονοδιάγραμμα (προέβλεπε ολοκλήρωση της συνολικής εκτίμησης την 20η Ιουνίου και καταβολή αποζημιώσεων αρχές Ιουλίου) αυτό δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί λόγω των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ (από 7 Απριλίου έως 8 Ιουλίου).

Μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων τους, αναδιαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ πρέπει παράλληλα να διενεργούν εκτιμήσεις για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί, κυρίως από χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού, η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής:

Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν το πόρισμα συνολικής εκτίμησης και η σύνταξη των πορισμάτων συνολικής εκτίμησης ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και στις 16 του ίδιου μήνα ξεκίνησε η διαδικασία κοινοποίησης.

 Μέχρι σήμερα έχουν κοινοποιηθεί πίνακες με πορίσματα συνολικής εκτίμησης για 246 αναγγελίες (8.100 δηλώσεις ζημιάς) ενώ ο κύριος όγκος αναμένεται να κοινοποιηθεί εντός των επόμενων 10 ημερών. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί για το σύνολο των δηλώσεων περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια και συγκεκριμένα:
 α) μέχρι 31/08/2011 θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για το 90% των δηλώσεων και

β) μέχρι τις 15/09/2011 θα συνταχθούν τα πορίσματα για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες αφού υπάρχουν ζημιές και από άλλα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες κ.λ.π.)

γ) Παράλληλα με τη σύνταξη των πορισμάτων έχει ξεκινήσει και η σταδιακή κοινοποίηση τους στους Δήμους/Δημοτικές Ενότητες/Τοπικές Κοινότητες.

Σε ότι αφορά τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, ο Υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) του 2010 έχει ήδη συνταχθεί και έχει αποσταλεί για έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κεφαλονίτικα Νέα