Ξηλώθηκαν όλες οι τέντες στην Ιθάκη

Σε μία σπάνια (για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον) κίνηση προχώρησε η Λιμενική Αρχή της Ιθάκης αναγκάζοντας όλα τα καταστήματα του λιμανιού και της πλατείας στο να ξηλώσουν όλες τις τέντες. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Ιθάκης έχει δώσει εντολή να ελεγχθούν όλες οι άδειες των καταστημάτων αλλά και να εντοπιστούν όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις.

Υπό την απειλή του αυτοφώρου οι καταστηματάρχες εξαναγκάστηκαν να ξηλώσουν άρον άρον τις τέντες κάποιες από τις οποίες είχαν «ιστορία» 40-50 χρόνων.

Σε παρόμοια περίπτωση το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση καταστηματάρχη που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως με την οποία ανακλήθηκε η άδεια που του είχε χορηγήσει για να κατασκευάσει τέντα σε κοινόχρηστο χώρο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλέσθηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ανεμπόδιστη, ελεύθερη και ομαλή διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους και τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στην «ακώλυτη και διαρκή χρήση» των χώρων αυτών.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας, επικαλούμενοι το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού στον οποίο υπάγονται και οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, έκριναν ότι είναι ρητώς αντίθετη στην πολεοδομική νομοθεσία η κατασκευή με κάθετα στηρίγματα σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τέντες πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: να στηρίζονται σε οριζόντια στηρίγματα επί των τοίχων των κτιρίων (όχι κάθετα), να μην υπερβαίνουν το μήκος που έχουν οι βεράντες των οικημάτων και να μη βγαίνουν έξω από το περίγραμμα της οικοδομικής γραμμής.

Πηγή: Ithacanews.gr