Οδηγίες για την καταπολέμηση επίκαιρων εχθρών στα εσπεριδοειδή από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη διακίνηση νεαρών έρπουσων προνυμφών  της Κόκκινης (Καλιφορνέζικης) Ψώρας και του Λεκάνιου των εσπεριδοειδών ενώ αύξηση των συλλήψεων του Ψευδόκοκκου παρατηρήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η καταπολέμηση είναι απαραίτητη μόνο όπου διαπιστώνονται προσβολές. Οι θερινοί πολτοί και τα λάδια δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με ένα εντομοκτόνο.  Παράλληλα με τη ενδεικνυόμενη καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα – αφαίρεση λαίμαργων που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων.

Μόλις ξεκινήσουν οι προσβολές από την προνύμφη του εντόμου Φυλλοκνίστη που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση των δένδρων δημιουργώντας στοές ενώ τα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη και καρουλιάζουν, συνιστώνται επεμβάσεις κάθε 15 ημέρες κυρίως στις νέες καλλιέργειες. Ο χημικός ψεκασμός να κατευθύνεται στην νεαρή βλάστηση με χοντρές σταγόνες, ώστε να προκαλούνται λιγότερες ζημιές στα παράσιτα.
Περισσότερες διευκρινήσεις και οδηγίες παρέχονται από τον κ. Διονύση Ζαχαράτο, Τεχν. Γεωπόνο στο Κατάστημα Αγροτικών Εφοδίων της Ένωσης.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συνιστά στον Κεφαλλονίτη και Θιακό παραγωγό ότι η εφαρμογή της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών πρέπει να γίνεται χωρίς την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων όπου βλάπτουν την υγεία, επιβαρύνουν το περιβάλλον, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν τις επόμενες γενεές.
Από την  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Κεφαλονίτικα Νέα