Π. Ι. Νήσων: Στον «αέρα» η πλειοψηφία λόγω αιολικού πάρκου

 
Πολιτική ήττα και μάλιστα ηχηρότατη υπέστη ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα του αιολικού πάρκου, όταν καταψηφίστηκε παρά τις απέλπιδες προσπάθειες η πρόταση της πλειοψηφίας.

Φωτογραφία: corfupress.com
 
ΟΧΙ από τους συμβούλους της πλειοψηφίας

Μάλιστα, στην καταψήφιση συνέβαλαν πολλά στελέχη της δικής του παράταξης τα οποία προσπαθούσε να μεταπείσει έως και την ύστατη ώρα, αλλάζοντας τη δική του πρόταση 180 μοίρες: από την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Σκούρτη, που ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα σε μία «μεσοβέζικη» θέση με τριπλές αναγνώσεις, αντιφάσεις και με ανατροπή της γραμμής που ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν χαράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, είχε ουσιαστικά φανεί από νωρίς όταν, στις τοποθετήσεις, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ελάμβαναν θέσεις απολύτως αντίθετες με αυτές που εισηγήθηκε ο κ. Σκούρτης, μερικοί μάλιστα με έντονα καταγγελτικό λόγο.
Προσπάθεια διακοπής της συνεδρίασης του ΠΕΣΥ
Στο τέλος της συνεδρίασης, έγινε προσπάθεια με διακοπή της συνεδρίασης και σύσκεψη με κλειστές θύρες των επικεφαλής των παρατάξεων να βρουν μία κοινή λύση, ωστόσο, όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης με την επανέναρξη της συνεδρίασης κατήγγειλαν τον κ. Σπύρου ότι καταπάτησε τη συμφωνία η οποία μόλις πριν από λίγα λεπτά είχε επιτευχθεί να γίνει ψηφοφορία για κάθε σημείο του ψηφίσματος ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει ομοφωνία σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει κοινή θέση και να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για τα υπόλοιπα.
Προηγουμένως, είχαν τεθεί προς διαμόρφωση τέσσερα αρχικά και στη συνέχεια τρία σχέδια, από τα οποία θα γινόταν η επιχείρηση συγκερασμού των σημείων που όλοι συμφωνούσαν και θα ψήφιζε ο καθένας τα άλλα σημεία στα οποία είχαν διαφοροποίηση ως θέση.
Ο κ. Σπύρου κατέθεσε τελικά αυτόνομα δικό του ψήφισμα, η υπαναχώρηση αυτή προκάλεσε τη μήνι σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και συμβούλων της συμπολίτευσης οι οποίοι τελικά άφησαν πίσω τα σημεία στα οποία διαφωνούσαν και κατέθεσαν ένα κοινό ψήφισμα δύο σημείων.
Μπροστά στην διαφαινόμενη πολιτική ήττα του ο κ. Σπύρου, ο οποίος έβλεπε έκπληκτος ότι η αντιπολίτευση και δικοί του σύμβουλοι, παρά τις μεγάλες τους διαφορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συσπειρώθηκαν, άλλαξε άλλες δύο φορές (!) προτεινόμενο κείμενο του ψηφίσματός του αλλάζοντας πλήρως τις αρχικές του θέσεις.
Ωστόσο, παρά το ότι το ψήφισμά του στο τέλος πλησίασε πολύ αυτό της αντιπολίτευσης, στην ψηφοφορία έχασε αφού μόλις 12 σύμβουλοι ψήφισαν το δικό του ψήφισμα και 18 ψήφισαν αυτό της αντιπολίτευσης (με μία αρνητική ψήφο και στα δύο).

Ένταση και αντεγκλήσεις, πανό και πολύς κόσμος
Η συζήτηση για το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα στο περιφερειακό συμβούλιο των Ιονίων Νήσων ολοκληρώθηκε μετά από 11 ώρες (!) εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων και σαφούς διχασμού της παράταξης της πλειοψηφίας, παρουσία φορέων και δεκάδων κατοίκων.
Μάλιστα, στην αρχή της συνεδρίασης εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων φορέων, κάτοικοι της περιοχής αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν έντονη την παρουσία τους στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Corfu Imperial σηκώνοντας πανό διαμαρτυρίας κατά της προοπτικής δημιουργίας του αιολικού στην Κέρκυρα και αφού είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο του Περιφερειακού να μην εισέλθουν με ντουντούκα και με τη μορφή διαδήλωσης διαμαρτυρίας εντός του χώρου του ξενοδοχείου.

Οι θέσεις κατοίκων και φορέων

Από την πλευρά φορέων και κατοίκων, υπήρξε ομόθυμη στάση όσον αφορά την δημιουργία αιολικού καθώς ζητήθηκε η ακύρωση όλων των αδειοδοτήσεων καθώς επίσης και η άμεση μετεγκατάσταση του σταθμού της ΔΕΗ από τα Γαζάτικα σε άλλο σημείο μακριά από οικισμούς και κατοικημένες περιοχές και, συγκεκριμένα, στο χώρο που έχει παραχωρήσει εδώ και τρία χρόνια ο πρώην Δήμος Φαιάκων.
Ωστόσο, σχετικά με τους λόγους που τάσσονται κατά του αιολικού, ακούστηκαν διαφορετικά επιχειρήματα που κατέληγαν, πάντως, όλα σε άρνηση μετατροπής της κορυφογραμμής του Παντοκράτορα σε πάρκο ανεμογεννητριών.
Επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή, την απόδοση σε χρήσιμη ενέργεια σε σχέση με το κόστος και τις επιπτώσεις, με την ανυπαρξία αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία και, γενικά, την Κέρκυρα, για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης των οικονομικών χαρακτηριστικών του νησιού από τουριστικό τόπο σε βιομηχανική ζώνη, με το (μη) δημόσιο χαρακτήρα της επένδυσης που ενέχει μεγάλους κινδύνους, τον κίνδυνο να μην αφαιρεθούν οι γιγαντιαίοι πυλώνες μετά το τέλος της 25ετούς ζωής τους κ.α.
Μίλησαν εκπροσωπώντας φορείς και κατοίκους μεταξύ άλλων μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά του Αιολικού Πάρκου τόσο του Παντοκράτορα (Π. Στραβοράβδης) όσο και του θαλάσσιου (Σπ. Κασσίμης), εκπρόσωποι των Γαζάτικων, ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αντινιώτη» Σπ. Σαλβάνος, ο εκπρόσωπος των ξεναγών κ. Σπάθας κ.ά.

Προκλητικός ο εκπρόσωπος της Enova

Μιλώντας στη συνέχεια εκ μέρους της εταιρίας Enova κ. Λεόντιος δήλωσε ότι πληρώνει 90.000 ετησίως στους ιδιώτες ιδιοκτήτες και εφάπαξ 111.000 ευρώ στο Δημόσιο για τη χρήση της γης, ενώ υπεραμύνθηκε της επένδυσης υποστηρίζοντας ότι τηρούνται όλοι οι όροι που προβλέπονται από τη νομοθεσία και σε ό,τι αφορά την κύρια εγκατάσταση, και σχετικά με τη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και του υποσταθμού για τη μεταφορά της ενέργειας.
Επανέλαβε ότι η εταιρεία του δέχεται να φιλοξενήσει το σταθμό των Γαζάτικων στο χώρο της εταιρείας στο βουνό και υποσχέθηκε την αποξήλωση των ανεμογεννητριών μετά το τέλος της χρήσης τους.
Υποστήριξε για μία ακόμα φορά ότι από την επένδυση θα προκύψουν οφέλη τόσο στην Κέρκυρα όσο και γενικότερα στο περιβάλλον ενώ προσέθεσε ότι πολλές χώρες που έχουν ανεπτυγμένο τουρισμό διαθέτουν ανεμογεννήτριες η λειτουργία των οποίων δεν επηρεάζει την προσέλκυση επισκεπτών.
Πάντως, σε πολλά σημεία της ομιλίας του αλλά και μετά, στις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, δέχθηκε εντονότατη κριτική για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε: ο Θ. Γουλής του επιτάθηκε φραστικά με εντονότατο τρόπο αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Λεόντιος υπήρξε ΝΑΤΟικό στέλεχος διατελώντας στη θέση του διευθυντή του τμήματος Επιχειρησιακών Κατασκευών Αεροπορίας (manager of the NATO Works Construction Directorate of Air Force Works of Hellenic Air Force), στέλεχος διαφόρων τμημάτων της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας, στέλεχος των εταιριών συμφερόντων Μπόμπολα, στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων αλλά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας στη συνεδρίαση το βιογραφικό του που αλίευσε από την ιστοσελίδα http://www.linkedin.com/in/leontios.
Η σημείωση του κ. Γουλή για την επαγγελματική και πολιτική ιστορία του Π. Λεόντιου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος έκανε λόγο για ψεύδη, ωστόσο, ο κ. Γουλής κατέθεσε το βιογραφικό στο προεδρείο για τα πρακτικά.

Υπέρ η ηγεσία της ΔΕΗ, κατά οι εργαζόμενοι

Υπεραμύνθηκαν του αιολικού πάρκου τόσο ο γενικός διευθυντής Μεταφοράς της ΔΕΗ Σπ. Βάσος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθεί ο Υποσταθμός από τα Γαζάτικα στο οικόπεδο της Enova στον Παντοκράτορα εφόσον το δέχεται η εταιρία, όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος, γ. διευθυντής Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης και ο κ. Χαβιαρόπουλος, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, τάχθηκε ο γραμματέας της ΕΤΕ Κέρκυρας τεχνικών ΔΕΗ Ν. Μάνδηλας ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ με τα σημερινά δεδομένα τόσο στην παροχή όσο και στην κατανάλωση χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ότι μόλις χθες, Παρασκευή, το βράδυ η κατανάλωση σε όλο το νομό έφτασε στα 105 MW λόγω της υπερβολικής ζέστης που οδήγησε σε υπέρμετρη χρήση κλιματιστικών, χωρίς να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Κατήγγειλε επίσης ότι η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα που προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντίθετα με ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ενέργεια που προέρχεται από τα αιολικά θα είναι «άχρηστο ρεύμα», καθώς δεν αποθηκεύεται, δεν μειώνει την χρήση λιγνίτη στις μονάδες της ΔΕΗ ούτε την εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειες οι οποίες, όσα αιολικά και αν γίνουν, δεν μπορούν να μειωθούν.

Πουλημένος, Υδραίου υπεραμύνθηκαν των αποφάσεών τους

Στο Περιφερειακό εκλήθησαν και τοποθετήθηκαν ο τελευταίος νομάρχης Κέρκυρας Στ. Πουλημένος και η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου, αρμόδια τότε για τα αιολικά.
Και οι δύο, υπεραμύνθηκαν των διαδικασιών που ακολούθησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι οποίες είχαν γίνει με απόλυτη διαφάνεια, νομιμότητα και εντός των προθεσμιών, όπως χαρακτηριστικά είπαν. Ο κ. Πουλημένος απέφυγε να μπει στην ουσία του θέματος, τόνισε όμως ότι οι εξηγήσεις που έχει δώσει δεν μπορούν να αφήσουν κανένα περιθώριο σκιών σχετικά με τους δικούς του χειρισμούς.
Η Μ. Υδραίου, πήρε θέση ευθέως υπέρ της αιολικής ενέργειας και τόνισε ότι από τη θέση της, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να τεθούν αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι τους οποίους χαρακτήρισε ως «πρότυπο» και «υποδειγματικούς». Η τοποθέτηση της πρώην αντινομάρχη έγινε εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και συνεχών διακοπών από τους παρευρισκόμενους πολίτες που αντιδρούν στη δημιουργία αιολικού.

Σπύρου: «Δε λέμε ναι ελαφρά τη καρδία»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την έκκληση του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου για τη δημιουργία πλαισίου που θα υπηρετεί την εφαρμογή της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τάχθηκε υπέρ των αιολικών πάρκων θεωρώντας ότι η στείρα άρνηση σε κάθε επενδυτική πρόταση εμποδίζει την ανάπτυξη της Κέρκυρας. «Δεν λέμε ναι ούτε ελαφρά τη καρδία ούτε εν λευκώ» είπε ο κ. Σπύρου.

Σκούρτης: Δεν έχουμε καθοριστικό λόγο

Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστου Σκούρτη ήταν υπέρ της δημιουργίας του αιολικού πάρκου, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους παρευρισκόμενους πολίτες όσο και από συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι και είχαν ζητήσει να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό.
Ανέφερε ότι η συζήτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον του έργου και ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει διοικητικό ρόλο αλλά οι αρμοδιότητές της περιορίζονται στον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων του έργου.

Μπεριάτος: Όχι χωρίς όρους και διαβούλευση

Ο επικεφαλής της παράταξης Ιόνιο Αρχιπέλαγος Ηλίας Μπεριάτος, δήλωσε θετικός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν έγινε διαβούλευση και ζήτησε να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ από τα Γαζάτικα και να διασφαλιστεί η αποξήλωση των ανεμογεννητριών μετά την 25ετή ζωή τους.
Ο δε σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Καρύδης ζήτησε να σταματήσει το έργο μέχρι να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις συμβατότητας με το νησιωτικό και τουριστικό χαρακτήρα της Κέρκυρας (μεγάλο μέγεθος εγκατάστασης), να διασφαλιστεί με σύμβαση η απομάκρυνση των πυλώνων, των καλωδίων και της τσιμεντένιας βάσης μετά το τέλος της χρήσης τους καθώς και η ανάπλαση του χώρου, να καταργηθεί ο σταθμός στα Γαζάτικα και να μεταφερθεί στο χώρο του αιολικού και να υπάρξει πρόβλεψη για την ενεργειακή εξασφάλιση της Κέρκυρας (και) με το ρεύμα του αιολικού.

Καλούδης: Όχι, γιατί…

Ο επικεφαλής της παράταξης Επτανησιακή Αναγέννηση Γιώργος Καλούδης είπε ότι θα μπορούσε να σκεφθεί ενδεχόμενη δική του θετική στάση εάν υπήρχε φθηνότερο τιμολόγιο στους καταναλωτές της Κέρκυρας, εάν οδηγούσε σε ενεργειακή αυτονομία του νησιού, εάν είχαν δοθεί αντισταθμιστικά οφέλη και περιοριζόταν η οπτική ρύπανση που προκύπτει από το μέγεθος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών για να μην  υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό. Τάχθηκε κατά της εγκατάστασης με τους όρους που προβλέπονται υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι θα κερδίσουν εις βάρος της Κέρκυρας.

Γουλής: Να ανακληθούν οι αποφάσεις Γεωργαλίδη και Αποστολόπουλου

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής ζήτησε να ανακληθούν οι αποφάσεις Γεωργαλίδη και Αποστολόπουλου και, γενικά, όλες οι πράξεις που οδηγούν στην τελική αδειοδότηση της εν λόγω εγκατάστασης.
Ζητεί σε κάθε περίπτωση, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και η χρήση των φυσικών πόρων της χώρας μας να γίνονται από το κράτος και να μην  ξεπουλιούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη του έχουν σοβαρούς φόβους για επικείμενη ανάπτυξη ενός τεράστιου αιολικού πάρκου 600 (!) ανεμογεννητριών δεδομένου ότι έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων από πολλές εταιρίες.
Βασική του καταγγελία ήταν ότι ο νόμος που προβλέπει ότι στις καμένες εκτάσεις απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα έστω και αν προϋπήρχε, με μοναδική εξαίρεση την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προσθέτοντας ότι υπάρχει αίτηση εταιρίας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω στα καμένα της μεγάλης φετινής φωτιάς που έπληξε τους Λάκωνες στις 2 Αυγούστου!

Η εμπειρία της Κεφαλλονιάς διά στόματος Γαλιατσάτου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η μαρτυρία του επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτου, ο οποίος μετέφερε στο σώμα την εμπειρία της Κεφαλλονιάς η οποία διαθέτει ήδη μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών εδώ και χρόνια με απογοητευτικό αποτέλεσμα: το αιολικό πάρκο δεν παρείχε ουδεμία βοήθεια όταν επί 10 ημέρες όλο το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την ηπειρωτική Ελλάδα!
Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, ότι δεν είχε προβλεφθεί να υπάρξει γεννήτρια παραγωγής ρεύματος για ενεργοποίηση του αιολικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τεχνική δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ στο νησί. Κάτι που επιβεβαίωσαν τόσο ο πρώην δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής.
Μάλιστα, ο κ. Φόρτες προσέθεσε ότι τις ημέρες του μπλακ άουτ, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να μεταφέρει γεννήτρια από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις διότι ο ιδιώτης εκμεταλλευτής του αιολικού είχε αρνηθεί θεωρώντας ότι δεν τον συνέφερε οικονομικά να συνδέσει το αιολικό με το δίκτυο.
Η παράταξη ΑΝΑΣΑ τάχθηκε, διά του κ. Γαλιατσάτου, υπέρ της «καθαρής» ενέργειας αλλά καταψηφίζει τη συγκεκριμένη επένδυση διότι πρόκειται για έφοδο οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών ενεργούμενών τους!

Σ. Βλάχος: Ναι στις ΑΠΕ, όχι όμως με αυτές τις διαδικασίες
Ο Σωτήρης Βλάχος, επικεφαλής της παράταξης Αριστερή Κίνηση Ιονίου, επισήμανε ότι έχει λήξει σχεδόν η διαδικασία αδειοδότησης και η συζήτηση δεν έχει άλλη σημασία παρά πολιτική. Θεωρεί τις ΑΠΕ ως το μέλλον για την παραγωγή ενέργειας, όμως, ζητά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος, παραγωγής ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο 3% για την Αυτοδιοίκηση τη στιγμή που επιδοτείται με 50% από το κράτος. Ζήτησε επίσης άμεση μεταφορά του υποσταθμού από τα Γαζάτικα.
Προϋπόθεση για το αιολικό πάρκο είναι επίσης, κατά τον κ. Βλάχο, να τροφοδοτείται το δίκτυο της Κέρκυρας με ρεύμα από το αιολικό, να υπάρχει άμεσος και συνεχής έλεγχος τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του, να τεθεί περιορισμός στον αριθμό των ανεμογεννητριών, το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει ουσιαστικό λόγο στη χωροθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολό τους και, τέλος, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για να διατυπωθεί η γνώμη των πολιτών για την κατασκευή αιολικού πάρκου στον παντοκράτορα.

Λαχανιώτη: Θέλουμε δημόσια και δωρεάν ενέργεια

Δημόσια και δωρεάν ενέργεια από τις ΑΠΕ ζήτησε η Α. Λαχανιώτη, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Αριστερά». Υπογράμμισε ότι όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες έχει προκληθεί πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος και ζήτησε ανάκληση όλων των αδειοδοτήσεων.

Πηγή: Aftodioikisi.gr