Πως οι Η.Π.Α. προωθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Δεκάδες διπλωματικά έγγραφα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks την Τετάρτη, αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την προσπάθεια των να πιέσουν ξένες κυβερνήσεις ώστε να αποδεχτούν τις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων  και να προωθήσουν τα συμφέροντα των κολοσσών όπως η Monsanto και η DuPont.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι Η.Π.Α. ασκούσαν διπλωματικές πιέσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία, δύο χώρες με ισχυρά κινήματα κατά των μεταλλαγμένων, να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης της βιοτεχνολογίας και να καταστείλουν τα κινήματα που μάχονται τα μεταλλαγμένα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλά έγγραφα περιγράφουν προγράμματα «βιοτεχνολογικής προσέγγισης» σε διάφορες χώρες στην Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική, που μέχρι σήμερα δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με αυτού του είδους τις καλλιέργειες. Σε μία περίπτωση μάλιστα (Μαρόκο, 2010) διπλωμάτες ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  την αποστολή κεφαλαίων, ειδικών επιστημόνων, και εμπορικών αντιπροσώπων ώστε να γίνουν συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του αγροτικού αλλά και πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Έχει αποκαλυφθεί επίσης η ύπαρξη «ομάδων κρούσης», οι οποίες υποστηρίζονται από την Αμερικανική Κυβέρνηση, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εταιρείες όπως η Μοσάντο, οι οποίες εργάζονται με σκοπό την εισαγωγή στη τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και σπόρων σε αναπτυσσόμενες Αφρικανικές χώρες όπως η Τυνησία, η Νότιος Αφρική και η Μοζαμβίκη.

Ένα έγγραφο της Αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι, το 2007, αναφέρει μία συνάντηση Αμερικανών διπλωματών με αντιπροσώπων της Μοσάντο, της Dupont και της Dow-Agro-Sciences. Οι εταιρείες ανησυχούσαν για το κίνημα των Γάλλων αγροτών, οι οποίοι κατέστρεφαν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και άσκησαν πιέσεις στους διπλωμάτες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των τροποποιημένων καλλιεργειών και στην Ευρώπη.

Ένα έγγραφο του 2008 αποκαλύπτει μία συζήτηση στο Γαλλικό Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για τη βιοτεχνολογία. Ο Craig Stapleton, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γαλλία περιγράφει τον φόβο των Γάλλων για αντίποινα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τη διατήρηση της απαγόρευσης της MON 810*, μίας μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού αλλά και την καθυστέρηση στην έγκριση των καλλιεργειών μεταλλαγμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, περίπου το 94% της σόγιας και 72% του καλαμποκιού και του βαμβακιού χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένα υβρίδια. Μόνο η απαγόρευση του MON-810 στη Γαλλία κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 50 εκ. δολάρια από εξαγωγές.

*Το MON-810 είναι ένα προϊόν το οποίο εκκρίνει την τοξίνη Bt η οποία λειτουργεί σαν εντομοκτόνο.

Κεφαλονίτικα Νέα