Έκθεση ψηφιδωτού στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων

Έκθεση των έργων του ελληνικού εργαστηρίου “Ψηφίδων Γνώσις” και ζωντανή παρουσίαση των τεχνικών δημιουργίας του ψηφιδωτού θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων από τις 11 έως τις 16 Αυγούστου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρες 19.00 – 23-00

Το Κέντρο “ΨΗΦΙΔΩΝ Γνώσις” λειτουργεί εδώ και χρόνια, ως χώρος ανάδειξης και συνέχισης της τέχνης του ψηφιδωτού. Στις δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνονται οι κατασκευές αντιγράφων αρχαίων και βυζαντινών χρόνων, εικαστικές δημιουργίες, η διακόσμηση αρχιτεκτονικών χώρων, δημιουργίες χρηστικών-διακοσμητικών αντικειμένων,  η συντήρηση ψηφιδωτών  επιφανειών καθώς και η εκμάθηση της ψηφιδωτής τέχνης.
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας η κυρίαρχη τάση κατασκευής ψηφιδωτών βασίζεται στη βιομηχανική παραγωγή επιφανειών. Μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία και  τυποποίηση σε όλα τα στάδια παραγωγής, από την αρχική φάση επιλογής των απαραίτητων υλικών μέχρι την τελική σύνθεση της ψηφιδωτής επιφάνειας. Αποτέλεσμα αισθητικά φτωχό με ολοφάνερη έλλειψη καλλιτεχνικής έκφρασης.
…Αντίθετα στο εργαστήριο “ΨΗΦΙΔΩΝ Γνώσις” δημιουργούνται ψηφιδωτά ακολουθώντας πιστά τις παραδοσιακές τεχνικές, που έχουν δοκιμαστεί διαχρονικά για την απλότητα και την κομψότητα του αποτελέσματος. Έτσι αναδεικνύονται  οι αισθητικές αξίες και ιδιαιτερότητες που μπορούν να προσδώσουν μοναδικότητα στα σύγχρονα ψηφιδωτά έργα.

Το Κέντρο διευθύνεται από τον καθηγητή ψηφοθέτη και συντηρητή αρχαιοτήτων Νίκο Τόλη, αριστούχο απόφοιτο του τμήματος κατασκευής ψηφιδωτού του Ινστιτούτου Albe Steiner και της Σχολής Συντήρησης Ψηφιδωτού -Scuola per il Restauro del Mosaico-, στη Ραβέννα. Με μεγάλη εμπειρία, τόσο θεωρητική (διαλέξεις, άρθρα, βιβλία) όσο και πρακτική στο αντικείμενο, έχει εργαστεί σε σημαντικά μνημεία στην Ιταλία και την Ελλάδα. Για περισσότερο από 10 χρόνια υπήρξε συντηρητής των ψηφιδωτών της Δήλου. ΄Εχει ασχοληθεί επίσης ιδιαίτερα με βυζαντινά ψηφιδωτά και σύγχρονες δημιουργίες. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις.  Παράλληλα, από το 1994 διδάσκει την τέχνη του ψηφιδωτού.