Το ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στο Κοργιαλένειο

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους στο εξέδωσε το .

«Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζόμενων των Κοργιαλένειων Ιδρυμάτων και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Οι εργαζόμενες στην Βιβλιοθήκη, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου αλλά και στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) παραμένουν απλήρωτες και χωρίς κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών για πάνω από εφτά μήνες. Η κυβέρνηση (μέσω των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Οικονομικών) ουσιαστικά παρακρατεί την κρατική επιχορήγηση από την οποία αμείβονται οι εργαζόμενοι και προσπαθεί να εμφανίσει ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα σαν διαχειριστικό. Μέσα από αυτά τα «δεδομένα» ασκούνται τεράστιες πιέσεις στο προσωπικό που έχει συμβάσεις αορίστου χρόνου να αποδεχθεί μείωση μισθών, μερική απασχόληση ακόμη και απόλυση. Αυτές ακριβώς τις «επιλογές» κοινοποίησε εν είδη ερωτηματολογίου προς τις εργαζόμενες ο Πρόεδρος του ΚΔΣ, Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια πολιτικών επιλογών που κινούνται διαχρονικά στην κατεύθυνση της «αξιοποίησης» των κληροδοτημάτων, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και της εμπορευματοποίησης του γνωστικού και πολιτιστικού πλούτου των βιβλιοθηκών και των μουσείων. Η πολιτική αυτή που προωθεί η ΕΕ, υπηρετείται από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αλλά και απ’ όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Προετοιμάζεται να πέσουν τόσο η βιβλιοθήκη όσο και το μουσείο σαν «ώριμα φρούτα» στα χέρια των ιδιωτών, απαλλαγμένα από τις «ανελαστικές» δαπάνες της μισθοδοσίας και των ενσήμων.

Πάνω στο στραγγαλισμό των εργαζομένων αλλά και στο «στέγνωμα» των λειτουργικών εξόδων έχει στηθεί ένα «γαϊτανάκι» εμπαιγμού του λαού και αποπροσανατολισμού. Δρομολογούνται κάθε είδους απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και ασκείται τρομοκρατία στις εργαζόμενες. Ο Βουλευτής διαβεβαιώνει ότι «έρχεται η κρατική επιχορήγηση», εκδοτικά συγκροτήματα εμφανίζουν τον Υπουργό Πολιτισμού να έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Κυβερνητικά στελέχη στην αυτοδιοίκηση προσπάθησαν να δώσουν την εικόνα ότι οι εκδηλώσεις στη βιβλιοθήκη πραγματοποιούνται κανονικά και ανεξάρτητα από την επίσχεση εργασίας, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε ανακοίνωση από το ΚΔΣ ότι η βιβλιοθήκη λειτουργεί τις πρωινές ώρες. Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συζητήσει το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων έδωσε ηχηρό χαστούκι στην υπονόμευση του αγώνα και στην απεργοσπασία. Απέτρεψε την πραγματοποίηση της απεργοσπαστικής εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει στη βιβλιοθήκη ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ. Μπεριάτος.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο Νομό να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για βιβλιοθήκη και μουσείο αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για το λαό, για μόνιμη σταθερή εργασία όλων των εργαζομένων. Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στην τέχνη και στον πολιτισμό είναι δικαίωμα όλων. Να βγουν συμπεράσματα. Μόνο ο αποφασιστικός, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας και η αλληλεγγύη όλου του λαού των νησιών μας μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, να βάλλουν φραγμό στην επέλαση των μονοπωλίων. Μόνο η λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορούν να εγγυηθούν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη – δωρεάν πρόσβαση του λαού σε όλα αγαθά, στη ζωή με αξιοπρέπεια, με μόνιμη – σταθερή εργασία και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Αργοστόλι 18/08/2011
Η Γραμματεία Κεφαλονιάς – Ιθάκης
του ΠΑΜΕ»

Κεφαλονίτικα Νέα