Μετά τις Η.Π.Α. νέα υποβάθμιση της Ιαπωνίας από την Moody’s

Kατά μία βαθμίδα -στο Aa3- υποβάθμισε η Μοοdy’s την αξιολόγησή της για το μακροπρόθεσμο χρέος της Ιαπωνίας, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων της χώρας και την αύξηση του χρέους μετά την ύφεση του 2009, σε συνδυασμό με τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε επίσης ότι οι συχνές αλλαγές στην κυβέρνηση της χώρας παρεμποδίζουν την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους, καθώς το Τόκυο ετοιμάζεται για τον πέμπτο πρωθυπουργό μέσα σε πέντε χρόνια (ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εντός της εβδομάδας).

«Τα τελευταία πέντε χρόνια συχνές αλλαγές στη διοίκηση έχουν εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές με τη μορφή αποτελεσματικών και στέρεων πολιτικών», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Moody’s.

Η Moody’s είχε προειδοποιήσει το Μάιο ότι ενδέχετο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση Aa2 της Ιαπωνίας εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για την παραπαίουσα ανάπτυξη και την αδύναμη απάντηση στο πρόβλημα του διογκούμενου δημόσιου χρέους, που φθάνει σήμερα το 200% του ΑΕΠ της χώρας.

Στην είδηση της υποβάθμισης το γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να είναι γύρω στα 76,7. Ο Νikkei έκλεισε με πτώση 1,07% μειωμένος κατά 93,40 μονάδες στις 8.369,40.

Η υποβάθμιση από τη Moody’s είναι στην ίδια γραμμή με αυτή της Standard & Poor’s η οποία τον Ιανουάριο είχε μειώσει την αξιολόγησή της για την στο ΑΑ, την τέταρτη υψηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης της.

Πηγή: Iskra.gr