Αμερικάνικη πρεσβεία: Δεκέμβρης του 2008. Απών ο Καραμανλής – Οι δεινόσαυροι της Αριστεράς

Στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, αναφέρεται τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας λίγες μέρες μετά τα επεισόδια, όπως αυτό διέρρευσε από την ιστοσελίδα .

Οι Αμερικανοί σχολιάζουν τόσο στις οικονομικές επιπτώσεις του Δεκέμβρη όσο και στις απρόσμενες διαστάσεις που πήραν οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις σε όλη την .

Απών ο
Η απουσία του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή φαίνεται να εντυπωσιάζει την πρεσβεία η οποία σημειώνει ότι «η αντίδραση της Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από την απουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Οι περισσότερες ανακοινώσεις έγιναν από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο»

Η πρεσβεία εικάζει ότι ο Κ. Καραμανλής φοβόταν την πιθανότητα ύπαρξης κι άλλου νεκρού ή την κατάληψη κυβερνητικού κτηρίου από τους διαδηλωτές που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να μπει σε διαπραγματεύσεις.

Τέλος σημειώνει ότι «τα επεισόδια επηρεάζουν και τα αμερικανικά συμφέροντα» αφού η Ελλάδα πλέον θα στραφεί πάλι στον εαυτό της και θα δείξει απροθυμία να προχωρήσει σε λύση διαφόρων εθνικών θεμάτων, όπως το Σκοπιανό, οι σχέσεις με την Τουρκία αλλά και η πίεση που θα πρέπει να ασκήσει στους Ελληνοκύπριους για το Κυπριακό.


Οι Δεινόσαυροι της Αριστεράς
Στο τηλεγράφημά της, η Αμερικανική πρεσβεία αναφέρεται και στην Αριστερά περιγράφοντας τις δύο κυρίαρχες τάσεις.
Οι Αμερικανοί γράφουν: «Κάτι που επιτείνει την αναταραχή είναι ο καιροσκοπισμός των αριστερών πολιτικών κομμάτων. Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου,  στα θέματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.».
Και συνεχίζει: «Η ιδεολογία, οι τακτικές και οι στόχοι της ελληνικής Αριστεράς έχουν παραμείνει ίδιες με αυτές που είχαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου… 
Αντικατοπτρίζοντας τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς μιας άλλης εποχής, η αριστερά παραμένει χωρισμένοι ανάμεσα στο «ορθόδοξο Μαρξιστικό – Λενινιστικό, Σοβιετικού τύπου Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) και το νέο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο χρησιμοποιεί φρασεολογία και συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης ενώ διατηρεί ένα κομμάτι πίστης στον Μαρξισμό. Και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις σε μία προσπάθεια να φθείρουν περαιτέρω την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ ζητάει »

Κεφαλονίτικα Νέα