Εγκαταλελειμμένος δορυφόρος θα πέσει στη Γη μέσα στο Σεπτέμβριο

Εγκαταλελειμμένος δορυφόρος θα πέσει στη Γη μέσα στο Σεπτέμβριο

Οι ειδικοί της αναμένουν την πτώση ενός εγκαταλελειμμένου δορυφόρου μέσα στο μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καεί και εξατμιστεί λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα αλλά το υπόλοιπο κομμάτι, βάρους 1 τόνου περίπου, θα πέσει σε άγνωστο σημείο στη γήινη επιφάνεια.

Οι επιστήμονες της NASA αλλά και στρατιωτικοί του Αμερικάνικου στρατού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το ακριβές σημείο στο οποίο θα πέσει ο δορυφόρος, είναι όμως καθησυχαστικοί ως προς την επικινδυνότητα αφού οι πιθανότητες να έχει ανθρώπινα θύματα μια τέτοια πτώση, θεωρούν ότι είναι περίπου 1 προς 3200.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πως φτάσαμε σε μια τέτοια πιθανότητα, όσο μικρή και αν είναι αυτή, οι επιστήμονες απάντησαν ότι πάντα υπάρχει ένα ρίσκο από τη στιγμή που οι δορυφόροι δεν φτιάχνονται από… «μάζα χαρτιού»

Ο «επικίνδυνος» δορυφόρος ονομάζεται UARS και κατασκευάστηκε πριν τα διεθνή πρότυπα ορίσουν ότι θα πρέπει ο κίνδυνος ανθρώπινων θυμάτων να περιορίζεται σε ένα ποσοστό 1 προς 10.000.

Ο UARS εκτοξεύτηκε με το διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1991 και επί 14 χρόνια έκανε μετρήσεις σχετικές με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Με αισθητήρες κόστους 750 εκ. δολαρίων, έλεγχε τη διάβρωση του όζοντος, η οποία είναι υπεύθυνη για καρκίνους του δέρματος και καταστροφές στις καλλιέργειες.

Το UARS βρίσκεται τώρα σε τέτοια θέση που είναι έτοιμο να αιχμαλωτιστεί από τη γήινη ατμόσφαιρα και να πέσει στην επιφάνεια της γης.

Η NASA πάντως δήλωσε, ότι τέτοια αντικείμενα, με το ίδιο βάρος και μέγεθος, πέφτουν στη γη τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο…

Κεφαλονίτικα Νέα

NASA, , Τεχνολογία,