Στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας – Απορρίφθηκε το ελληνικό διάβημαΑπορρίφθηκε από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το ελληνικό διάβημα για τις έρευνες που διενεργούν οι Τούρκοι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση της Τουρκίας είναι ότι «Οι έρευνες έχουν οριστεί να γίνουν σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας» κάτι που αποτελεί σαφέστατη άρνηση της ύπαρξης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Νορβηγικό πλοίο Bergen Surveyor που διενεργεί τις έρευνες για λογαριασμό
της Τουρκίας

Από την ναυτική βάση του Ακτάζ, απέναντι από τη Ρόδο, αναχώρησαν 2 φρεγάτες, 10 πυραυλάκατοι και 1 σκάφος ανεφοδιασμού, τα οποία έπλεαν εχθές 60 ν.μ. νοτιανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα  με την τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία, που θα κάνουν έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου για λογαριασμό της Τουρκίας επί δίμηνο, είναι τα εξής τέσσερα: Σαρονα, Μπέργκεν, Γκόμαρ και Μπέμερ. Η περιοχή ερευνών τους είναι 32,4 ν.μ. νότια του Καστελόριζου μέχρι 100 ν.μ. νότια – νοτιοανατολικά, ώς τα όρια της αιγυπτιακής .

Με τη χθεσινή της στρατιωτική κίνηση, η Άγκυρα εκτιμάται ότι προσπαθεί να επιβάλει την παράνομη θέση της, σύμφωνα με την οποία το Καστελόριζο δεν έχει ούτε χωρικά ύδατα ούτε υφαλοκρηπίδα, συνεπώς δεν έχει και ΑΟΖ. Σε αυτή την περίπτωση η αποκτάει δικαιώματα στο Αιγαίο, τόσο για την άντληση πετρελαίων (αν αυτά βρεθούν) όσο κυρίως για την ύπαρξη δικής της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Αυτό, βέβαια, έχετε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο το Καστελόριζο, εφόσον έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική ζωή, διαθέτει δικαιώματα σε ΑΟΖ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και καιρό να «αποχαρακτηρίσουν» το Καστελόριζο, πότε ονομάζοντάς το «νησί της Μεσογείου» και όχι του «Αιγαίου» και πότε αγνοώντας επιδεικτικά την ίδια την αυτόνομη ύπαρξή του.

Κεφαλονίτικα Νέα