Τι σας θυμίζει αυτή η φωτογραφία;

Σας φαίνεται οικείο το εικονιζόμενο τοπίο; Πρόκειται για την περιοχή της πόλης Sonoma, στην Καλιφόρνια των

Η Sonoma υπήρξε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Καλιφόρνιας, μίας δημοκρατίας που προέκυψε από την ανεξαρτησία που κήρυξαν Αμερικανοί άποικοι από το Μεξικό, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι επαναστάτες δεν πρόλαβαν καν να ορίσουν κυβέρνηση αφού 26 ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, στρατιώτες του Αμερικανικού στρατού κατέλαβαν την περιοχή και οι «αντάρτες» δέχτηκαν την ένταξή τους στην Αμερικανική ομοσπονδία.

Όλα αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν για την οικειότητα που προκαλεί η φωτογραφία. Ο λόγος είναι άλλος. Η περιοχή αυτή έγινε γνωστή από τη διάσημη φωτογραφία του Αμερικανού φωτογράφου Charles O’Rear η οποία αποτέλεσε για χρόνια την ταπετσαρία (background) των XP.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996, 5 χρόνια πριν την κυκλοφορία των Windows XP και έκανε τον δημιουργό της πάμπλουτο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για την δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη φωτογραφία μετά από αυτήν που απεικονίζει τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Bill Clinton να αγκαλιάζει τη Monica Lewinski.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη λήψη, το 2006, το τοπίο φωτογραφήθηκε ξανά αλλά τη θέση του καταπράσινου λιβαδιού είχε πάρει ένας απεριποίητος αμπελώνας. 

Κεφαλονίτικα Νέα