Ηλίας Μπεριάτος

mperiatos
Ο Ηλίας Μπεριάτος είναι διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Είναι διδάκτωρ στο Χωροταξικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Σορβόννης του Παρισιού (Paris-IV-Sorbonne-1982) ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Χωροταξία του ίδιου Πανεπιστημίου (1979). Επίσης, έχει αποκτήσει πτυχίο Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris-X-Nanterre (1981). Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής χωροταξικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
beriatos sidneiΈχει διδάξει στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1990-94), στο Τμήμα Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΠΘ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης(2002-04). Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Renmin University, Πεκίνο (1996), στο Dipartimento di Architettura e Planificazione Territoriale του πανεπιστημίου της Βologna(2005) και στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Βουκουρέστι (2006). Έχει δώσει διαλέξεις και μαθήματα σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κίνα κλπ) καθώς και σε ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάντειο, Π. Αιγαίου, Π. Πειραιά κλπ), κυρίως σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Έχει τιμηθεί το 1997 από το WWF ως Leader for a Living Planet- 2000. Από το 2004 είναι Fellow στο Wessex Institute of Technology– UK, το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Χωροταξίας (The AESOP Prize for Best Published Paper) και το 2010βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CEMAT) για τη συμβολή του στην προώθηση της χωροταξίας και την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Έχει επιμεληθεί /συγγράψει μόνος ή με άλλους 21 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναπτύξει διεθνή επιστημονική και κοινωνική δράση ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ISOCARP) από το 2001 έως το 2008, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) από το 2005 έως το 2009 και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ECTP) από το 2005 έως σήμερα. Επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων οργανώσεων όπως του Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση, τουΚέντρου Μελετών Ιονίου και άλλων φορέων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό τύπο πάνω σε επίκαιρα ζητήματα.
mperiatos vouli
Έχει κατά καιρούς διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στο ΥΧΟΠ (1981-85), Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (1985-89), Επιστημονικός  Σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1992-96), Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1996-98), Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2001), Βουλευτής Επικρατείας (2009), Πρόεδρος ΗΑΒΙΤΑΤ και Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικoύ Σήματος (ΑΣΑΟΣ) (1998-2001).
Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το συνδυασμό «Ιόνιο Αρχιπέλαγος».
Γνωρίζει τη γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα.

Στοιχεία επικοινωνίας

info@beriatos.gr
http://www.beriatos.gr

Ειδήσεις για τον Ηλία Μπεριάτο

Δείτε όλες τις ειδήσεις για τον Ηλία Μπεριάτο