Ρατζακλί – Παραλία Καμινίων – Καμίνια Κεραμοποιίας

Ρατζακλί

Το Ρατζακλί

Το είναι ένα γραφικό χωριό της νότιας Κεφαλονιάς. Ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκάλας του Δήμου Ελειού-Πρόνων. Η παραλία του χωριού (παραλία των Καμινίων) είναι μία από τις ομορφότερες του νησιού με λεπτόκοκκη ασημόχρυση  άμμο και πεντακάθαρα ρηχά νερά. Η παραλία, στη θέση Ποταμάκια αποτελεί βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Careta-Careta.
Φυσική προέκταση της παραλίας των Καμινίων αποτελεί η διάσημη παραλία της Σκάλας.
Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε φυσικό αμφιθέατρο με θέα προς το Ιόνιο, τη Ζάκυνθο αλλά και το διπλανό όρμο του Κατελειού.

Η περιοχή Καμίνια

Η περιοχή Καμίνια πήρε το όνομά της από τα πολλά εργαστήρια κεραμοποιίας που λειτουργούσαν στην παραθαλάσσια πλαγιά κάτω από το Ρατζακλί.
Στα μέσα του 19ου αιώνα, στην ευρύτερη περιοχή,  λειτουργούσαν πολλά τέτοια εργαστήρια, λόγω του πλούσιου σε άργιλο εδάφους, τα οποία προμήθευαν με αρίστης ποιότητα κεραμίδια την , τη Ζάκυνθο και την Πάτρα.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσαν μόνο δύο καμίνια στην περιοχή ενώ μετά τους σεισμούς του 1953 ο κόσμος στράφηκε αποκλειστικά στην εισαγωγή από τις μεγάλες βιομηχανίες με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα παραδοσιακά καμίνια κεραμοποιίας.
Από το Ρατζακλί ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου του 1849 η επανάσταση κατά των Άγγλων, αφού εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τους κατοίκους της Σκάλας. Η εξέγερση αυτή καταπνίγηκε τελικά από τους Άγγλους, αφού ο στρατός που δημιουργήθηκε σύντομα από κατοίκους και των γύρω χωριών, ηττήθηκε τελικά από τους Άγγλους, οι οποίοι εκτέλεσαν 21 άτομα στην αγχώνη, έκαψαν και κατεδάφισαν 30 σπίτια ενώ 87 άτομα καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

Το πανηγύρι του Άη Γιάννη
Κάθε χρόνο στο Ρατζακλί, πραγματοποιείται στο τέλος Αυγούστου, το πανηγύρι του Άη Γιάννη, με μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα.

Φωτογραφίες από το Ρατζακλί

Video από το Ρατζακλί

 

Διαμονή στο Ρατζακλί