Στα όρια πολεμικής σύγκρουσης Τουρκία και Ισραήλ

Αφού απέτυχε η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που δοκίμασε στην αρχή, το φαίνεται πως αλλάζει πλέον ρότα και «σηκώνει το γάντι» που του έχει πετάξει η .

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η Ίσκρα εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πλησιάζουν επικίνδυνα στα όρια της πολεμικής αναμέτρησης.

Ο τουρκικός τύπος βοά πως η Άγκυρα επεξεργάζεται σχέδιο για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων ενάντια στο Ισραήλ, το οποίο πλέον απειλεί την Τουρκία με προσφυγή στη χρήση στρατιωτικής δύναμης και καταβύθιση των τουρκικών φρεγατών εφόσον ο Ερντογάν κάνει πράξει τα λεγόμενα του και οι τελευταίες συνοδεύσουν τουρκικά εμπορικά πλοία που θα πλεύσουν προς τη Γάζα.

Η κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι έκρυθμη και σε αυτή εμπλέκονται για τα καλά τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ειδικά μετά τις πρόσφατες επιλογές αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και «δορυφοριοποίησης» στο ισραηλινό-αμερικανικό άρμα που έχουν κάνει Αθήνα και Λευκωσία που κινδυνεύουν να αποτελέσουν θύματα της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ.

Σε ότι αφορά τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι «Το Ισραήλ για την ανατολική Μεσόγειο έχει δύο πολύ δυνατά χέρια. Το ένα είναι το Ναυτικό του και το άλλο η Αεροπορία του. Και όταν λέμε για ισραηλινή Αεροπορία, όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει»!

Πληροφορίες από το Τελ Αβίβ που δημοσιεύονται στο σύνολο του τύπου αναφέρουν ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο το Ισραήλ είναι ότι η Τουρκία του αρνήθηκε το δικαίωμα να προχωρήσει σε αξιοποίηση βάσει των υφιστάμενων διεθνών νόμων, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Α.Μεσόγειο.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Άγκυρας δείχνει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και μάλιστα σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ετοιμάζεται να θέσει θέμα κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Απ’ ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί να διεθνοποιήσει τις διαφορές της με το Τελ Αβίβ και σύμφωνα με τουρκικές πηγές προτίθεται να ασκήσει βέτο στην πρόσβαση του Ισραήλ σε στρατιωτικές πηγές πληροφοριών του ΝΑΤΟ, μιας και το τελευταίο έχει αυτή τη δυνατότητα χωρίς, όμως, να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα ετοιμάζει διεθνή καμπάνια προκειμένου να αποτρέψει συσπείρωση των ισραηλινών πολιτών στο πλευρό Νετανιάχου, διακηρύσσοντας πως το πρόβλημα της είναι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ και όχι ο ισραηλινός λαός.

Παράλληλα οι διπλωματικές αρχές της γείτονος χώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, όντας έτοιμες να κλείσουν το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, την τουρκική Πρεσβεία στο Ισραήλ και να περιορίσουν αν όχι να διακόψουν εντελώς τις μεταξύ των κρατών εμπορικές συναλλαγές .

Υπενθυμίζουμε ότι όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ήδη ανακλήθηκε ο Εμπορικός Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, ενώ ο Τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για ανάκληση και των τεσσάρων Συμβούλων της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας πως στο Ισραήλ παραμένουν μόλις δύο γραμματείς.

ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ!
Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα εξαιτίας της τουρκικής αλαζονείας κάλεσε την Εθνική Φρουρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βλέπει το θερμόμετρο στις τουρκοκυπριακές σχέσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νότιοανατολικής Μεσογείου να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Όπως είπε, «η τουρκική αλαζονεία και οι απειλές που εκτοξεύονται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, επιβάλλουν επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Οι ένοπλες μας δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτή είναι η κορυφαία αποστολή της Εθνικής Φρουράς. Οι ώρες είναι δύσκολες, αλλά οι πολιτείες και οι κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα».

ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ: «ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το θέμα των τουρκοκυπριακών σχέσεων απασχόλησε και την ελληνική βουλή, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει τη στήριξη της στην Κυπριακή δημοκρατία.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, χωρίς να εκφράσει κάτι το ουσιαστικό, αναλώθηκε στους γνωστούς του λεονταρισμούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει και οι οποίοι συνήθως δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα..

Ειδικότερα ο Θ. Πάγκαλος είπε: «Η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση ενάντια της Ελλάδας.

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντά της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες».

Πηγή: Iskra.gr