Η CIA και η MI6 βοηθούσε τον Καντάφι να καταδιώκει και να βασανίζει αντιφρονούντες

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέλη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκάλυψαν ότι τόσο η CIA όσο και η MI6 βοηθούσαν για χρόνια τον Μουαμάρ να καταδιώκει αντιφρονούντες ξέροντας ότι οι πρακτικές του ηγέτη της Λιβύης συχνά περιλάμβαναν και βασανιστήρια.

Τα μέλη της οργάνωσης αποκάλυψαν τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών από έγγραφα που ανακάλυψαν στο εγκαταλελειμμένο γραφείο υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Moussa Koussa.

Η ομάδα των ακτιβιστών αποκάλυψε την ύπαρξη εκατοντάδων επιστολών, μέχρι το 2004, ανάμεσα στον Koussa (που τώρα ζει εξόριστος στο Λονδίνο) την CIA και την MI6. Τα γράμματα αυτά συνήθως ξεκινούσαν με τη φράση «Αγαπητέ Moussa» και υπογράφονταν με τα μικρά ονόματα αξιωματούχων της CIA.

Ο τωρινός στρατιωτικός διοικητής στην Τρίπολη για την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, Abdel Hakim Belhadj, ήταν μεταξύ αυτών που συνελήφθη και παραδόθηκε στην από τη CIA. Στο γραφείο του Koussa βρέθηκε φαξ από την CIA, του 2004, στο οποίο οι Αμερικανοί πληροφορούν την Λιβυκή κυβέρνηση ότι βρίσκονται σε θέση να συλλάβουν και να παραδώσουν τον Belhadj.
«Αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε», λένε τα μέλη του Παρατηρητηρίου. Συνελήφθη από την CIA στην Ασία και τον έστειλαν στη Λιβύη με μυστική αεροπορική πτήση. Εκεί ανακρίθηκε και βασανίστηκε από τις Λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα έγγραφα αυτά, ρίχνουν νέο φως στην πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι , υπό τον πρώην πρόεδρο George W. Bysh, σύμφωνα με την οποία οι ύποπτοι για τρομοκρατία παραδίδονταν στις χώρες καταγωγής τους για ανάκριση. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταδικάσει την πρακτική αυτή, να στέλνει δηλαδή η κυβέρνηση τους υπόπτους σε καθεστώτα που ήταν πιθανό να βασανίσουν τους υπόπτους. Ο ίδιος ο Belhadj μάλιστα ισχυρίζεται ότι πριν βασανιστεί από τους Λίβυους είχε βασανιστεί και από τους πράκτορες της CIA.

Κεφαλονίτικα Νέα